Shutterstock

Nieuws FAO voedselindex

Graan en plantaardige olie stuwen FAO-index op

15 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

De FAO voedselprijsindex weet de positieve flow van de afgelopen maanden vast te houden. Ook deze maand is het gemiddelde puntenaantal toegenomen. De stijging komt voort uit hogere prijzen van plantaardige oliën en granen.

De graadmeter voor de mondiale voedselprijzen nam in september met 2 punten toe tot 97,9 punten. De index noteert hiermee 2,1% hoger dan in augustus en zelfs 5% hoger dan in september 2019. Het puntenaantal neemt voor de vierde opeenvolgende maand toe en bereikt het hoogste niveau sinds februari dit jaar.

Graan en plantaardige oliën zorgen voor stijging
De graanprijsindex nam in september met 5 punten toe tot 104 punten. Hiermee ligt het puntenaantal 5,1% boven het niveau van augustus en maar liefst 13,6% boven het niveau van september 2019. De prijsstijging is vooral afkomstig van hogere tarweprijzen en maisprijzen. Ook de index voor plantaardige oliën is in september gestegen. Het puntenaantal nam met 5,9 punten toe tot 104,6. Hiermee behaald de index het hoogste niveau sinds 8 maanden. De stijging is voornamelijk afkomstig van hogere prijzen voor palmolie, zonnebloemzaad en sojaolie.

Zuivel stabiel
De zuivelindex is in september vrij stabiel gebleven en noteert een puntenaantal van 102,2. De index ligt wel 2,5% boven het niveau van dezelfde periode vorig jaar. De prijzen van boter, kaas en magere melkpoeder zijn in prijs gestegen. Deze prijsstijging werd alleen gecompenseerd door een prijsdaling van het volle melkpoeder. De gemiddelde zuivelindex is daarom nagenoeg stabiel gebleven in september.

Dalende tendens voor vlees- en suikerindex
De vleesindex bedroeg in september gemiddeld 91,6 punten, in vergelijking met de voorgaande maand is dit daling van 0,9%. Hiermee wordt de dalende trend, waar al maandenlang sprake van is, verder voortgezet. Wanneer de index vergeleken wordt met het niveau van september 2019, dan ligt de index respectievelijk 9,4% lager. De daling in september is afkomstig van de prijsdaling in september, als gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland. 

De suikerindex kwam in september uit op een puntenaantal van 79. De index ligt 2,6% lager dan in augustus. De daling is voornamelijk afkomstig van een wereldwijd verwacht productieoverschot voor het nieuwe seizoen. De Indiase productie zal zich naar alle waarschijnlijkheid aanzienlijk herstellen en ook in Brazilië wordt herstel verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden