Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Meer suiker én meer tarra in de bieten

19 November 2020 - Kimberly Bakker

Zowel het gemiddelde suikergehalte als het tarrapercentage is vorige week iets toegenomen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van Cosun Beet Company. Inmiddels is de oogst van de bieten op de helft. Daarnaast schrijft de organisatie dat de gecorrigeerde kwaliteitscijfers inmiddels naar de telers zijn gestuurd.

De oogst van suikerbieten is op dit moment voor ruim de helft gevorderd. Op 9 november lag het percentage nog te rooien op 56% en ondertussen meldt Cosun dat de grens van 50% is gepasseerd. Voor week 46 komt het gemiddelde suikergehalte in de bieten uit op 16,5%. Dit is een lichte toename ten opzichte van week 45, toen kwam het suikergehalte uit op 16,3%. Het gemiddelde tarrapercentage is afgelopen week toegenomen van 11% naar 11,4%.

Kijken we naar de regionale cijfers, dan springt Zeeland er bovenuit als het gaat om het suikergehalte. Tholen zet een gehalte van maar liefst 17%  neer en ook op Goeree-Overflakkee en in Zeeuws-Vlaanderen tikken de suikergehaltes dit niveau bijna aan. De Noordoostpolder en de Veluwe blijven daarentegen fors achter en die regio's komen niet verder dan een gehalte van 15,7%. Het tarrapercentage ligt met name in Flevoland hoog, gemiddeld rond de 13,5%.

Correctie van kwaliteitscijfers
Daarbij meldt Cosun dat het de gecorrigeerde kwaliteitscijfers inmiddels gecommuniceerd heeft naar de telers. Op vrijdag 30 oktober meldde het bedrijf dat het per abuis de verkeerde kwaliteitscijfers gecommuniceerd heeft. "Na onderzoek blijkt dat op de locatie in Viervlaten een onjuiste koppeling is gemaakt tussen het vrachtnummer en monsternummer", zo vertelde Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken bij Cosun Beet Company, toen. Nu is dit hersteld. Het betekent voor ongeveer de helft van de 1.400 telers dat de cijfers lager zijn dan eerder gecommuniceerd, terwijl de andere helft juist hogere kwaliteitscijfers teruggekregen heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden