Shutterstock

Nieuws Food

PepsiCo maakt kunstmest van aardappelschillen

9 December 2020 - 1 reactie

Voedingsgigant PepsiCo gaat aardappelafval een nieuwe bestemming geven. Het bedrijf werkt hiervoor samen met het Britse CCm Technologies, dat een technologie ontwikkelt om koolstof af te vangen voor de productie van onder meer kunstmest.

PepsiCo gaat de techniek van CCm Technologies inzetten bij de productie van chips in het Verenigd Koninkrijk. In de Britse stad Leicester huist de grootste chipsfabriek ter wereld. Hier wordt jaarlijks bijna 300.000 ton aardappelen verwerkt. Deze worden gebruikt voor het chipslabel Walkers. De aardappelschillen die bij het productieproces overblijven, wil PepsiCo nu verwaarden.

Kunstmest terugleveren aan telers
De aardappelschillen worden omgezet tot koolstofarme kunstmest. Deze kunstmest wordt vervolgens teruggeleverd aan de telers die aardappelen leveren voor Walkers. De resultaten vanuit een eerdere proef zijn volgens PepsiCo UK veelbelovend. Het is de aanleiding om in 2021 de apparatuur van CCm in de fabriek te installeren en de productie van kunstmest op te schroeven. De chipsfabrikant verwacht hiermee de CO2-uitstoot van de aardappelchipsproductie met 70% te verminderen.

Door aardappelafval om te vormen tot een herbruikbare grondstof, wil Pepsico de circulariteit van de aardappelteelt bevorderen en zo boeren helpen om hun impact op het milieu te verminderen. Het initiatief is een onderdeel van PepsiCo's bredere landbouwprogramma. Daarmee werden Britse telers eerder al geholpen om hun watergebruik te halveren en om hun CO2-uitstoot te verminderen.

Uitrol naar andere landen en gewassen
PepsiCo wil de duurzame kunstmestproductie ook uitrollen naar andere Europese markten. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de toepassing in diverse andere gewassen, zoals haver en maïs. Volgens David Wilkinson van PepsiCo Europa zijn aardappelen slechts het begin. "We zijn extreem enthousiast om de meststof op grotere schaal te testen en te zien welke potentie het heeft."

Pawel Kisielewski, oprichter van CCm, is blij met de samenwerking. "Dit is een belangrijke stap voorwaarts om te bewijzen dat de landbouw een rol kan spelen bij het verminderen van de CO2-uitstaat en kan bijdragen aan een circulaire economie. In dit geval door duurzaam hergebruik van afvalbronnen en het vastleggen van opgevangen koolstof terug in de bodem."

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Vrij grof 13 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10890319/pepsico-maakt-kunstmest-van-aardappelschillen]PepsiCo maakt kunstmest van aardappelschillen [/url]
Prachtig innitatief van deze firma, en misschien kunnen ze ook de natuurlijke kiemremmer eruit halen zodat we van die 1,4 sigt bende met hun verpestende stank weer de deur kunnen wijzen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Aardappelen

Chipsmarkt groeit komende jaren stevig door

Inside Aardappelen

Ook Polen kampt met kwaliteitsissues

Analyse Kunstmest

Kunstmest, wanneer moet je inkopen?

Nieuws Kunstmest

Kunstmestprijs zet flinke daling in

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief