WUR

Nieuws Raming WUR

Sombere vooruitzichten voor inkomen akkerbouw

17 December 2020 - 25 reacties

De Nederlandse akkerbouw is de coronacrisis dit jaar over het algemeen redelijk doorgekomen. De bedrijfsresultaten zijn gemiddeld iets lager dan vorig jaar, maar er is nog geen sprake van een grote inkomensdaling. De vooruitzichten voor 2021 zijn echter somber, schetst Bert Smit (foto), onderzoeker akkerbouw bij Wageningen UR.

Wageningen Economisch Research, de opvolger van het LEI, en het CBS hebben donderdag de jaarlijkse inkomensramingen voor de Nederlandse land- en tuinbouw bekendgemaakt. Voor de akkerbouw gaan de instituten voor dit jaar uit van een gemiddelde inkomen van €41.000. Dat is iets onder het meerjarig gemiddelde, dat tussen €40.000 en €45.000 ligt. Wageningen UR benadrukt dat de variatie in de resultaten onder akkerbouwbedrijven, ook door de verschillen in karakter en bouwplan, groot zijn.

Van de akkerbouwbedrijven heeft 55% dit jaar naar verwachting een positieve cashflow, vertelt Smit in een toelichting. Dat komt niet alleen uit de opbrengsten, maar deels ook doordat akkerbouwers minder hebben geïnvesteerd. Ook zijn rentebetalingen uitgesteld en is minder belasting betaald dan het jaar ervoor. Veel bedrijven in juli al een voorschot op de betalingsrechten ontvangen. "Op langere termijn kan door uitgestelde betalingen alsnog een daling plaatsvinden", constateert Smit.

Stabiele opbrengsten
De opbrengsten blijven in de raming stabiel. Uien en granen laten een prijsstijging zie, terwijl de prijzen van poot- en consumptieaardappelen zijn gedaald. De gemiddelde totale opbrengsten zijn voor 2020 met €300.000 circa 2% lager dan in 2019. Prijzen voor gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en energie daalden. Kosten voor zaaizaad en pootgoed, afschrijving en onderhoud en huur namen iets toe in 2020. Verwacht wordt dat de totale kosten in 2020 met circa €260.000 gelijk zijn aan 2019.

Het verkoopseizoen 2019/2020 eindigde met zeer lage prijzen voor vrije consumptieaardappelen, ook als gevolg van corona dat flink inhakt op de afzetmogelijkheden en de export. De fritesaardappelmarkt is hard geraakt door de coronamaatregelen. Vraaguitval in de horeca leidde tot forse problemen in verwerking en afzet.

Boven de markt hangen
Een gedeelte van de aardappelvoorraad is als veevoer afgezet, maar een groot deel is toch verwerkt tot frites. Gevolg hiervan is dat er grote voorraden diepgevroren frites boven de markt blijven hangen. "Wereldwijd is er weinig vraag en landen als Australië en Nieuw-Zeeland proberen de eigen industrie tegen dumping te beschermen", zegt Smit.

Op de pootgoedmarkt is door inkrimping van het totale areaal aardappelen voor komende seizoen sprake van een prijsdaling. Deze daling bedraagt €3 per 100 kg (van €31 per 100 kg in 2019 naar €28 in 2020). Naar brouwgerst was in 2020 veel minder vraag. Door de hoge voerprijzen is deze gerst zonder problemen afgezet als voer, weliswaar zonder brouwpremie. "Maar aardappelen zijn gemiddeld goed voor 50% van het inkomen op een akkerbouwbedrijf. De slechte vooruitzichten leiden naar verwachting in 2021 tot lagere inkomens", concludeert Smit.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
25 reacties
Abonnee
Zuid west 17 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10890413/sombere-vooruitzichten-voor-inkomen-akkerbouw]Sombere vooruitzichten voor inkomen akkerbouw[/url]
Redelijk doorgekomen?
Aardappelprijs al 8 maanden op 3/4 ct (verlies)
Bietenprijs droefenis (verlies)
Knollen slecht (verlies)
Tarwe zoals altijd verliesgevend
Poters 20/25 ct (=kostprijs)
Uien goed.
Conclusie: alleen uien draagt bij aan deze genoemde redelijkheid.
Enige positieve waar wij de feestdagen mee tegemoet gaan is het volop aanbod van land van telers die het niet meer zien zitten en gaan verhuren. De absurd hoge prijzen voor huurland zijn voorlopig verleden tijd.

peer 18 December 2020
hier uit blijkt dat de theorie en praktijk ver uit elkaar liggen
betalings rechten naar voren halen om er een mooier plaatje van te maken klopt niet
en zoals zuid west uitlicht klop het wel
Abonnee
kikker 18 December 2020
de prijzen van gewasbeschermingsmiddellen dalen ?? klopt ook niks van deze stijgen enorm kijk maar naar verschil cipc/ 1,4sight.
Abonnee
Hendrik 18 December 2020
Tis een grote grabbelton mannen. Alles wordt bij elkaar gegooid. Poters, fritespiepers, zetmeel, enzovoort. En dan doen ze ook nog voorspelling. Wij hebben er niets aan, maar het haalt wel teletekst.
Abonnee
Kjol 18 December 2020
Zolang er contracten onder kostprijs worden getekend blijft het door etteren.
theo 18 December 2020
dikke ellende € 41.000 inkomen daar ben je dan 24/7 voor aant knokken als pure ondernemer nog minder als een doorsnee iemand die maar 3 dagen werkt van 8 tot 5 die alleen een laesebak potlood en kladblok heeft en 0 risico enz heeft wat een wereld!!
Abonnee
kees 20 December 2020
Stoppen verkopen er wordt een tientje betaald,waar maken wij ons druk over,moeten ze de aardappels maar in china gaan halen.IWij overleven het wel maar die lui die ons uitgeknepen hebben daar twijfel ik aan.
Abonnee
fries 20 December 2020
Hier in noorden veel armoe onder telers. Loonwerkrekeningen, gbmnota's, blijven liggen. Grondverhuurders die incassoburo's inschakelen. 2021 nog een slecht jaar, zullen er jammer genoeg een flink deel telers failliet gaan. Veelal is er geen eigen grond meer. De realiteit!
Abonnee
kikker 20 December 2020
zolang er meerjarige contracten boven de kostprijs getekend worden blijven er gewoon telers over.
Abonnee
huurder 20 December 2020
en ondanks dit alles blijft grondprijs stijgen, zowel om te huren als kopen tot astronomische hoogte in vergelijking met brengst
Abonnee
fries 20 December 2020
Landbouw is een bubbel die zomaar lek kan raken.
De bank kijkt niet meer zozeer naar eigendom, rente en aflossing verplichting nakomen is de nieuwe maat.
Poterprijs zal rond de 20 komen, opbrengst was al nie best.
Dat de grondprijzen stijgen, komt door hebzucht (komt voor de val)....
Abonnee
Kjol 20 December 2020
Op zich is het historisch gezien helemaal niet erg dat de agrarische sector eens flink financieel inzakt, dat is van alle tijden en ruimt de zwakkeren op. Je kunt niet verwachten dat de bomen altijd tot aan de hemel moeten blijven toe groeien.
Porkie 20 December 2020
Ben erg benieuwd wie de zwakkeren zijn in deze context
Abonnee
kikker 20 December 2020
niet de vrije telers porkie ik verneem hier namelijk regelmatig darde vrije elk jaar 25 plus opbrengen
Abonnee
fries 20 December 2020
Als je realiteit in de landbouw beziet, zijn we elkaar aan het opjutten.
We willen bijna allemaal groeien in areaal. Maar is het realistisch?Kapitaal wordt uit door generaties opgebouwde boerderijen gehaald.
Grond verkopen aan stichting, terug huren in erfpacht. zodat er weer een paar centen zijn. Vervolgens de machines, trekkers leasen. Mijns inzien kun je je dan geen 2 slechte jaren verdragen. Of zie ik het te negatief??
Abonnee
Kjol 20 December 2020
schreef:
Dat is zeer divers en ook triest, maar is van alle tijden dat er simpelweg beroerde periodes zijn.
Abonnee
Noord 20 December 2020
Groot gelijk Fries. De arealen worden abnormaal. Veel te grote investeringen en risico’s voor een prikkie. Als we allemaal wat minder zouden doen hebben we het allemaal wat minder druk en een leukere bankrekening
Abonnee
fries 21 December 2020
Idd kjol de bomen groeiden tot door de hemel. corona zet ons weer met 2 voeten op de grond! Pas op de plaats. Grondprijs -60%.
Whatcher 21 December 2020
wat ik hier allemaal lees....
de laatste, Fries is er dicht bij.
De Euro, eerder de Neuro is niets meer waard.
dan verkies ik liever de dollar en heb ernaar gehandeld.
grondprijs?? heb ik mijn twijfels bij maar als je naar Tesla kijkt kan die grondprijs ook naar 250000. en waarom niet? het zijn en blijven waardeloze Neuros.
en de grondstof prijzen gaan de komende jaren door het dak, zowel de soft als de hard. DAAR moet je zijn.
ga naar YouTube en luister eens naar Willem Middelkoop.
Enfin: elk houd zijn broek op maar zo te zien gaan er velen met de billen bloot.
Wanneer het eb wordt zie je wie dit is....
Abonnee
fries 21 December 2020
Wat bedoel je met soft en hard? grondprijs kan naar 250000? Ik ben geen rekenwonder, maar als de euro minder waard wordt gaat grondprijs toch zakken.. Ben er van overtuigt dat het eb wordt.
Abonnee
kikker 21 December 2020
of springtij.
Abonnee
Kjol 21 December 2020
Belasting op bezit wordt de trend, de nationale schuldenberg zal terugbetaald moeten worden.
Abonnee
petatje 22 December 2020
fries schreef:
Wat bedoel je met soft en hard? grondprijs kan naar 250000? Ik ben geen rekenwonder, maar als de euro minder waard wordt gaat grondprijs toch zakken.. Ben er van overtuigt dat het eb wordt.
@fries; Als de euro minder waard word, dan is er toch inflatie? Normaliter stijgen dan alle prijzen. En beste fries daarbij zijn er nog medelanders die goed bij kas zitten en nu bij de bank geld toe moeten betalen voor het stallen van hun duiten, die zoeken een betere bestemming voor dat deel van hun vermogen. En dan is grond nog niet zo gek, de bevolking blijft groeien dus de grondhonger gaat door en de beschikbaarheid van grond neemt niet toe, eerder af, dus ja dan gaat de prijs alleen maar omhoog. Door de jaren heen met meer als 2% tel daar 1% a 1,5% pacht bij, kom je op 3% rendement is beter als bij de bank stallen en geld toebetalen.
Dus fries als je hoopt dat t zakt omdat jij wil kopen, kun je beter zo snel mogelijk kopen anders blijft je hoop zakken.Whatcher 22 December 2020
petatje schreef:
fries schreef:
Wat bedoel je met soft en hard? grondprijs kan naar 250000? Ik ben geen rekenwonder, maar als de euro minder waard wordt gaat grondprijs toch zakken.. Ben er van overtuigt dat het eb wordt.
@fries; Als de euro minder waard word, dan is er toch inflatie? Normaliter stijgen dan alle prijzen. En beste fries daarbij zijn er nog medelanders die goed bij kas zitten en nu bij de bank geld toe moeten betalen voor het stallen van hun duiten, die zoeken een betere bestemming voor dat deel van hun vermogen. En dan is grond nog niet zo gek, de bevolking blijft groeien dus de grondhonger gaat door en de beschikbaarheid van grond neemt niet toe, eerder af, dus ja dan gaat de prijs alleen maar omhoog. Door de jaren heen met meer als 2% tel daar 1% a 1,5% pacht bij, kom je op 3% rendement is beter als bij de bank stallen en geld toebetalen.
Dus fries als je hoopt dat t zakt omdat jij wil kopen, kun je beter zo snel mogelijk kopen anders blijft je hoop zakken.Beste vriend Petatje,

De wereld bevolking mag zoveel groeien als mogelijk, nooit komt men nog grond te kort. NOOIT integendeel: bv synthetisch voedsel, kassen bouw op Spitsbergen, veel betere conditionering in koelhuizen, minder weggooien, enz.je spreekt van medelanders met centen.
gisteren las ik dat de Belzen gretig vastgoed op kopen in jullie kikkerlandje, dan is het omdat ze er brood in zien. Italie, de STAAT, kan nu lenen aan -.2% en ze zitten met hun gat vol schulden. Uiteindelijk loopt dit allemaal slecht af. En zullen enkele honderden miljardairs de grote winnaars en blijven wij, het gepeupel met de krenten over.
Thomas 4 Januari 2021
@Kjol
Ruimt de zwakkeren op, ruimt de landbouw hier op bedoel je.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

BB TV Cor Pierik

Wat voor boerenbedrijven draaien meeste omzet?

BB TV Cor Pierik

Hoeveel melkveehouders zijn straks agro-industrie?

Interview Robert Hoste (WUR)

'Varkens houden voor wereldmarkt vraagt moed'

Nieuws Economie

Weinig vertrouwen Duitse en Amerikaanse boeren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief