Eigen foto

Nieuws Cosun

Cosun: 'Jaarresultaat blijft in lijn met 2019'

29 December 2020 - 4 reacties

Cosun verwacht dat het financiële resultaat over 2020 in lijn blijft met het resultaat dat de bietentelerscoöperatie in 2019 heeft behaald. Dat heeft Albert Markusse, CEO van Cosun, gezegd bij Food+Agribusiness. Daarmee is hij optimistischer dan een paar maanden geleden. Toen vroeg Markusse zich namelijk nog hardop af of er überhaupt wel winst te behalen was.

In 2019 werd het jaar afgesloten met een jaaromzet van iets meer dan €2 miljard en een nettoresultaat van circa €20 miljoen. Het was het op 1 na laagste resultaat in 15 jaar. Markusse voorziet dat het financiële resultaat dit jaar op nagenoeg hetzelfde niveau uitkomt als in 2019. Daarbij zet hij wel een belangrijke kanttekening. "De maand december hebben we nog niet doorberekend in deze verwachting. Voor Cosun is dit een belangrijke maand en de gevolgen van de huidige lockdown zijn nog niet duidelijk te overzien", aldus Markusse in de media.

Sentiment iets positiever
De CEO is hiermee overigens wel optimistischer dan een aantal maanden geleden. Toen vroeg Markusse zich nog af of Cosun wel uit de rode cijfers kon blijven. Onder meer omdat aardappelverwerkingsbedrijf Aviko hard werd getroffen door de eerste lockdown in april. Daarnaast kreeg Cosun Beet Company te maken met een sterke daling van de suikerprijs op de wereldmarkt. Dat Markusse nu toch positiever naar de cijfers kan kijken, komt vooral door kostenbesparingen bij de dochterondernemingen van Cosun. "We hebben investeringen uitgesteld, maar ook speelt mee dat de afzet richting de retail is gestegen en de markt voor bio-ethanol is aangetrokken."

De tweede lockdown raakt de afzetmarkten van de dochterbedrijven van Cosun minder hard dan in maart en april het geval was. Dit komt onder andere doordat restaurants nu aan huis bezorgen of door dat er wordt afgehaald. Ook speelt mee dat de maatregelen niet wereldwijd actief zijn. In China bevindt de afzet van aardappelproducten zich qua volume bijvoorbeeld alweer bijna op 100%.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
de teler 29 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10890511/cosun-jaarresultaat-blijft-in-lijn-met-2019]Cosun: 'Jaarresultaat blijft in lijn met 2019'[/url]
Investeringen uitgesteld? Wel voor miljoenen je naam en logo veranderen en niet je leden de 15 jarentermijn uitbetalen. Ronduit schandalig.
Abonnee
drent 29 December 2020
de bietenteelt is met deze prijzen niet meer rendabel, volgens unitip kom ik op een saldo van 700 euro en daar moet de grond nog vanaf. Ik kan het niet rond rekenen, wou uitbreiden in areaal maar steek er geen euro meer in. Net wat je zegt teler, wel geld in een naamsverandering steken maar de leden geen fatsoenlijke prijs betalen.
Claas 29 December 2020
Ik hoop dat de ledenraadsleden er boven op zitten om precies te weten wat er gebeurt en welke keuzes er gemaakt worden.
De gekozen ledenraadsleden zijn de enige personen die op 1 vd 2 ledenvergadering ter verantwoording geroepen kunnen worden door de telers. Dat zie je eigenlijk nooit.
Zeker op dit moment nu er digitaal vergaderd wordt en je geen ledenraadsleden meer in beeld hebt.
Directie is voornamelijk aan het woord over het gevoerde beleid en de kritische vragen kunnen ter kennisgeving aangehoord worden.
Het bijsturen van een cooperatie valt niet mee als verbinding teler, ledenraadslid, directie vervaagt.
Hopelijk staan ze nog met alle voeten op de grond.
Abonnee
captain gone 29 December 2020
gewoon allemaal net genoeg zaaien om aan je leverplicht te voldoen zolang de garantie prijs niet omhoog gaat.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Suikerbieten

Cosun sleutelt aan opzet van bietenprijs

Analyse Suiker

Chinese suikerproductie groeit naar 10 miljoen ton

Nieuws Suikerbieten

Veel overzaai suikerbieten door korstvorming

Nieuws Suikerbieten

Overzaai ligt op de loer bij suikerbieten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief