Agrifoto

Nieuws Akkerbouw

'Beperken emissie van belang voor akkerbouwer'

4 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 10 reacties

In de akkerbouw zijn veel zorgen over het kleiner wordende gewasbeschermingsmiddelenpakket. Bij de toelating van middelen wordt onder andere gekeken naar de mate waarin de actieve stoffen in het milieu terechtkomen. Er zijn al flinke stappen gezet op het gebied van emissiebeperking, maar er is bij akkerbouwers nog een flinke verbetering te halen. Dat blijkt uit onderzoek dat door AgriDirect in opdracht van BO Akkerbouw is uitgevoerd.

Het overgrote deel van de akkerbouwers neemt al maatregelen tegen ongewenste emissies van GBM's. Dat gebeurt nu vooral tijden het spuiten. Er worden driftreducerende doppen en kantdoppen gebruikt. Ook de verplichte teeltvrije zone draagt daar aan bij.

Erfemissie is momenteel het ondergeschoven kindje. Minder dan 5% van de akkerbouwers neemt maatregelen tegen erfemissie, blijkt uit het onderzoek, terwijl dat de belangrijkste emissieroute is. Naar schatting is de erfemissie goed voor 50% van de totale emissie. Drift en perceelemissie scoren lager met respectievelijk circa 15% en 35%.

Toelatingen in gevaar
Volgens de rapportages van het Landelijk Meetnet Gewasbeschermingsmiddelen Land- en Tuinbouw veroorzaakt de akkerbouw nog te vaak normoverschrijvingen. Dat vraagt om een extra inspanning van de sector. De normoverschrijdingen leiden niet alleen tot schade aan het milieu, maar ook tot beperkingen van het middelengebruik. Dat kunnen aanvullende eisen voor driftreductie of een vergrote teeltvrije zone zijn, maar het kan ook tot gevolg hebben dat de toelating van een middel wordt ingetrokken. Het is daarmee van groot belang, ook voor de individuele akkerbouwer, om waar mogelijk maatregelen tegen emissie te nemen.

CLM stelde, in opdracht van de stuurgroep van het Actieplan Plantgezondheid, een top 10 van maatregelen tegen erfemissie samen. Daarmee worden praktische handvatten aangereikt aan akkerbouwers. Het gaat voornamelijk om praktische maatregelen. Te denken valt aan het voorkomen van lekken van middelen tijdens het vullen, het overdekt stallen van de veldspuit en kisten en het gebruik van een wasplaats met zuiveringssysteem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
captaingone 4 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10891279/beperken-emissie-van-belang-voor-akkerbouwer]'Beperken emissie van belang voor akkerbouwer'[/url]
Belangrijkste punt stop allemaal met het schoonspuiten van de spuitmachine in de avonduren op het erf als de controleurs slapen, maar leg een spoelplaats aan!
boerke 4 Maart 2021
na teeltvrije zone’s, spuiten met te grove druppels om zogenaamde drift tegen te gaan.. nu ook nog verplicht aanleggen van een wasplaats... de bobo’s ook top 10 gemaakt om emissie te beperken... netjes verzonnen hoor, ik veronderstel dat van de bobo’s nog ooit iemand op een spuit gezeten heeft! stop met deze onzin aub, en met boertje pesten zit niemand op te wachten
Noord 4 Maart 2021
Ik ben vooral benieuwd naar het proces wat ertoe leidt dat bo akkerbouw dergelijke onderzoeken laat uitvoeren waarvan dat zogenaamde ondergeschoven kindje wel even zou worden gewassen. Hoogst bedenkelijk dit allemaal, om nog maar niet te spreken over waar de penningen vandaan komen.
Abonnee
Kjol 4 Maart 2021
Sloten dempen
grondworm 5 Maart 2021
We betalen toch al waterschapslasten die zulke dingen onderzoekt bo -akkerbouw kan beter de verplichte heffing verlagen in deze moeilijke tijden .
Abonnee
gwoon 8 Maart 2021
Plannen liggen allang klaar 2025 verplichte can spoel voorzieningen op je spuit en voornemens om 2027 een spoel plaats te verplichten...2030 klaar met spuiten..
Abonnee
jk 10 Maart 2021
bijzonder dat dit een akkerbouw probleem is, zeker omdat de controleur van mijn waterschap gewoon toe geeft dat de meeste normoverschrijdingen uit de bloembollenteelt komen
gerard 11 Maart 2021
we hebben al een fusten reiniger er op maar ik weet waar op u doelt
met soms 4 middelen in de tank waarvan je maar 2 liter per middel dan is dat zinloos werk som moet ik 45 gram in de tank doen en dat voor 4 en u laatste opmerking kan mij niet vroeg genoeg komen niet meer spuiten 35% minder oogst en een prijs die3 keer zo hoog wordt mids ze wel de grens sluiten voor bespoten spul want gelijke monniken gelijke kappen
Abonnee
cm 11 Maart 2021
Gaat nooit gebeuren bij de grens want dat wil men gewoon niet.Zo laag mogelijke kostprijs voor de consument en die boeren in Nederland zoveel mogelijk beperken. Goedkoop bouwen en invulling met natuur is wat men wil.
ikke 11 Maart 2021
Je hebt bij de nertsen gezien hoe de politiek werkt, eerst zoveel eisen stellen dat je goed in de schulden zit, en dan de sector verbieden. Ik denk niet dat hun de laatste zullen zijn wie dit overkomt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden