Agrifoto

Nieuws Bieten

'Zaaien suikerbieten goed van start gegaan'

10 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De eerste 1.000 hectare suikerbieten is gezaaid. Dat meld Cosun Beet Company. Vooral in het zuidwesten hebben telers hun kans waargenomen. De omstandigheden zijn volgens Cosun over algemeen goed. De grond valt netjes en het zaaibed ziet er goed uit, een heel verschil met vorig jaar.

Vroeg zaaien levert volgens kennis- en onderzoekscentrum voor de suikerbietenteelt IRS een langer groeiseizoen op, waarmee de opbrengstpotentie wordt verhoogd. De keerzijde is dat bij vroeg zaaien de kans op schieters vergroot. Kostvorming of overvloedige regen tijdens of kort na opkomst verhogen ook de kans op schieters. Daarbij zijn wel grote verschillen tussen de rassen. De algemene regel is volgens IRS om voor 10 maart voorzichtig te zijn met zaaien.

Risico op muizenschade
Het koude weer zorgt er voor dat de bieten traag kiemen. Daardoor neemt het risico op muizenschade toe. Voldoende diep en in het vocht zaaien, helpt om deze schade te voorkomen. Ook een voldoende fijn zaaibed helpt tegen muizenschade. Het zaadje is dan namelijk moeilijk te vinden voor de muizen. Zijn de bieten gezaaid en komen er toch muizen in, dan kan het aanbieden van een alternatief soelaas bieden. Leg het voer daarbij onder een dakpan of halve pvc-pijp, zodat de vogels er niet bij kunnen. Als de bieten eenmaal gekiemd zijn, zijn ze niet langer aantrekkelijk voor muizen.

Naar verwachting wordt dit jaar in Nederland 82.000 hectare bieten gezaaid. Het areaal krimpt daarmee ongeveer 1,5% ten opzichte van 2020. Dat is een kleinere krimp dan gemiddeld in Europa wordt verwacht. Er zijn verschillende signalen dat in een aantal Europese landen het areaal circa 5% krimpt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden