Agrifoto

Nieuws Bieten

'Zaaien suikerbieten goed van start gegaan'

10 Maart 2021

De eerste 1.000 hectare suikerbieten is gezaaid. Dat meld Cosun Beet Company. Vooral in het zuidwesten hebben telers hun kans waargenomen. De omstandigheden zijn volgens Cosun over algemeen goed. De grond valt netjes en het zaaibed ziet er goed uit, een heel verschil met vorig jaar.

Vroeg zaaien levert volgens kennis- en onderzoekscentrum voor de suikerbietenteelt IRS een langer groeiseizoen op, waarmee de opbrengstpotentie wordt verhoogd. De keerzijde is dat bij vroeg zaaien de kans op schieters vergroot. Kostvorming of overvloedige regen tijdens of kort na opkomst verhogen ook de kans op schieters. Daarbij zijn wel grote verschillen tussen de rassen. De algemene regel is volgens IRS om voor 10 maart voorzichtig te zijn met zaaien.

Risico op muizenschade
Het koude weer zorgt er voor dat de bieten traag kiemen. Daardoor neemt het risico op muizenschade toe. Voldoende diep en in het vocht zaaien, helpt om deze schade te voorkomen. Ook een voldoende fijn zaaibed helpt tegen muizenschade. Het zaadje is dan namelijk moeilijk te vinden voor de muizen. Zijn de bieten gezaaid en komen er toch muizen in, dan kan het aanbieden van een alternatief soelaas bieden. Leg het voer daarbij onder een dakpan of halve pvc-pijp, zodat de vogels er niet bij kunnen. Als de bieten eenmaal gekiemd zijn, zijn ze niet langer aantrekkelijk voor muizen.

Naar verwachting wordt dit jaar in Nederland 82.000 hectare bieten gezaaid. Het areaal krimpt daarmee ongeveer 1,5% ten opzichte van 2020. Dat is een kleinere krimp dan gemiddeld in Europa wordt verwacht. Er zijn verschillende signalen dat in een aantal Europese landen het areaal circa 5% krimpt.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Veel overzaai suikerbieten door korstvorming

Nieuws Suikerbieten

Overzaai ligt op de loer bij suikerbieten

Achtergrond Poll suikerbieten

Heeft Cosun en de bietenteelt het vertrouwen?

Achtergrond suiker

'Allulose heeft veel potentie als suikervervanger'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief