Nieuws Weer

Kletsnatte maand pest landwerkzaamheden

17 Mei 2021 - Niels van der Boom - 1 reactie

Op veel plekken wordt mei een behoorlijk natte maand met de dubbele hoeveelheid neerslag van het gemiddelde. Wie wil zaaien, poten of maaien moet de momenten tussen de buien door stelen. Noord-Nederland en het Groene Hart kregen de meeste neerslag te verduren.

De eerste helft van de maand is nog maar net voorbij of we kunnen al spreken van een kletsnatte maand. Op meerdere plekken kleurt de weerkaart al donkergroen. Omdat er soms lokaal zware buien vallen, worden die meestal niet meegenomen in de kaarten. Zo was het in Zuid-Limburg afgelopen vrijdag raak. In het weekend vielen meer noordelijk soms flinke buien.

Percelen staan blank in Zuid-Limburg na hevige lokale onweersbuien.

Stortbuien
Gemiddeld valt er 56 millimeter neerslag in deze maand. Dit jaar is dat op plekken al 80 tot 90 millimeter. De weerkaart van Hetweeractueel toont zelfs 1 plek van 168 mm. In het zuidwesten is vooralsnog de minste regen gevallen en ook in het zuidoosten bleef het relatief droog. Bij onze zuiderburen viel de regen ook erg verspreid. Vooral in het westen is het nat. Ook daar wordt over een zeer natte mei gesproken.

Hoeveel schade deze buien hebben veroorzaakt, is lastig te zeggen. Afgelopen week hebben veehouders en loonwerkers met man en macht geprobeerd om de eerste snede gras weg te werken. Op veel plekken is dat gelukt, al werd zaterdag op de meeste plekken geen werkbare dag meer. Soms viel een onverwachte bui in het gemaaide gras.

Kleine 10% te poten
Vooral in Noord-Nederland moet nog een behoorlijk areaal aardappelen worden gepoot. Langs de gehele Waddenkust gaat dat vooral om pootgoed en in het noordoosten om zetmeelaardappelen. Aviko Potato raamt het nog te poten areaal op zo'n 8%. In Noord-Holland moet volgens hun eveneens nog een kleine 10% worden gepoot. Elders in Noordwest-Europa is het poten nagenoeg afgerond. Alleen in ons land kunnen niet alle machines de schuur in.

Voor pootgoed hoeft de verlate pootdatum geen ramp te zijn, mits er maar snel groeizaam weer volgt. Juist het uitblijven van een hogere temperatuur is wat telers nu bezighoudt. Daar reageert onder meer ook de aardappelmarkt op, met een vastere ondertoon en hogere fysieke prijzen. De gemiddelde maximum temperatuur voor mei ligt op 15 graden, terwijl het meerjarig gemiddelde 18,3 graden bedraagt.

Temperatuur gemiddeld
De rest van deze maand blijft het sterk wisselvallig. Dit heeft te maken met de straalstroom die zich boven onze regio bevindt. Tot eind mei houden de weersverwachtingen rekening met 50 tot 100 millimeter regen, vooral door hevige lokale buien. De echte kou is verdwenen en het blijft daarbij tussen de 15 en 18 graden, zo meldt Agroweer.

Voor warmer weer moeten we naar alle waarschijnlijkheid nog 2 weken wachten. De weersverwachting houdt er rekening mee dat dan warmere lucht vanuit Zuid-Europa met vlagen deze kant op komt. Hierdoor neemt de kans op onweersbuien wel toe. Ook voor begin juni wordt aanhoudend warmer weer verwacht. Misschien dat pas dan het volgende mooie moment komt voor de landwerkzaamheden. Tot die tijd blijft het doorbijten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

neerslagPoten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Jpk 18 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10892280/kletsnatte-maand-pest-landwerkzaamheden]Kletsnatte maand pest landwerkzaamheden[/url]
Consumenten willen na Corona met vakantie naar mooi weer Italië en Spanje. Er is maar een oplossing schaarste dan stoppen de kiloknallers hopelijk lukt het niet meer om nog 1hectare aardappel te planten om het zwaar verliesgevende coronajaar te vergeten en dan AFM machteloos
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden