Shutterstock

Nieuws Suiker

Frans suikerconcern werkt aan hogere bietenprijs

9 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

Het Franse suikerbedrijf Cristal Union heeft over het boekjaar 2020/21 stevig stijgende omzet- en winstcijfers geboekt. Het coöperatief concern streeft er naar de bietenprijs te verhogen in de hoop dat de leden-telers dan meer suikerbieten gaan telen.

Dit werd duidelijk bij de presentatie van de jaarcijfers van Cristal Union afgelopen maandag 7 juni. De omzet van Cristal Union komt uit op €1,7 miljard, een stijging van 3,8% ten opzichte van het vorige boekjaar. De brutowinst (EBITDA) bedraagt €201 miljoen tegenover €63 miljoen een jaar eerder. Het netto resultaat van de groep is €69 miljoen. Een jaar eerder was er nog een verlies van €89 miljoen.

De bietenprijs voor de oogst van 2020 komt uit op gemiddeld €25,50 per ton. Het areaal suikerbieten bedroeg vorig jaar 158.000 hectare en de gemiddelde opbrengst lag op 10 ton suiker per hectare. Een jaar eerder, oogst 2019, lag het areaal op 165.000 hectare bij een gemiddelde opbrengst van 13 ton suiker per hectare. De tegenvallende opbrengsten zijn volgens Cristal Union deels veroorzaakt door een droog groeiseizoen. Ook het vergelingsvirus heeft door restricties op het gebruik van neonicotinoïden in zaadcoating, in combinatie met een hoge luizendruk, flink om zich heen geslagen.

Bietenprijs moet omhoog
Voor de volgende campagne kondigde de coöperatie een verwachtingsprijs aan van €27 per ton. "Onze goede resultaten voor 2020/2021 zijn een geweldige hefboom om toekomstige kansen te grijpen en onze leden meer te betalen, zodat ze meer bieten telen", zegt Olivier de Bohan, voorzitter van de raad van bestuur van Cristal Union. "Ons doel: op korte termijn €30 per ton bieten halen, zodat de bietenteelt op onze bedrijven zo competitief mogelijk is".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
gerard 9 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10892671/frans-suikerconcern-werkt-aan-hogere-bietenprijs]Frans suikerconcern werkt aan hogere bietenprijs[/url]
75 ton bieten tegen 30 euro is 2250 met hoge kosten
tarwe wordt weer een goed en beter alternatief of mais
bieten prijs moet zeker 40 euro zijn
Abonnee
jk 9 Juni 2021
van dit soort berichten wordt ik altijd erg blij dat wij hier de Cosun hebben
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden