Elliott Bignell / Shutterstock.com

Nieuws Gewasbescherming

Zwitsers willen chemische gewasbescherming houden

14 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De Zwitserse bevolking heeft gisteren (zondag 13 juni) in een referendum in ruime meerderheid tegen 2 omstreden landbouwvoorstellen gestemd. De initiatieven waren er op gericht waren het gebruik van chemische gewasbescherming (GBM) te ontmoedigen of verbieden.

In het eerste voorstel werd voorgesteld de dat bij gebruik van GBM er geen aanspraak gemaakt kan worden op subsidies. Het tweede initiatief ging nog verder, daarin werd het gebruik van synthetische GBM geheel verboden.

Verenigd front
De boerenbelangenorganisaties hebben zich verenigd en actief campagne gevoerd tegen de in hun ogen zeer extreme voorstellen. Ook chemiereuzen Bayer en Syngenta hebben zich in de discussie geroerd met een internetplatform en een campagne op sociale media waarin de voordelen van GBM's zijn gepromoot.

Zelfs de Zwitserse regering heeft de bevolking opgeroepen tegen de voorstellen te stemmen, en met succes. Beide initiatieven zijn met bijna 61% verworpen. Naast de landbouwinitiatieven hebben de Zwitsers ook het wetsvoorstel om de CO2-uitstoot met 50% te reduceren in 2030 ten opzichte van 1990 verworpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Adema slaat modderfiguur met standpunt glyfosaat

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden