Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Eerste horde genomen in verlenging glyfosaat

16 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Na een reeks rechtszaken in de VS en een maatschappelijke discussie in de EU over de risico's van glyfosaat, heeft onder meer Bayer - de producent van Roundup - goed nieuws binnen gekregen. Glyfosaat is veilig en voldoet aan de eisen voor de volksgezondheid, zoals vastgelegd in de in de Europese regels omtrent gewasbeschermingsmiddelen (GBM).

Tot die conclusie de Assessment Group on Glyphosate (AGG). De toelating van glyfosaat loopt af in 2022 en voor een verlenging van de toelating moet de actieve stof opnieuw worden beoordeeld. Op verzoek van de Europese Commissie beoordeelde Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden het dossier voor de hernieuwde goedkeuring. Dat dossier bevat een grote hoeveelheid studies die moeten aantonen dat de stof veilig en werkzaam is.

De race is nog niet gelopen
Het gisteren (dinsdag 15 juni) door het AGG gepresenteerde concept beoordelingsrapport over glyfosaat is aangeboden aan de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en de chemieautoriteit ECHA. Zij zijn verantwoordelijk voor een consultatie bij beoordelingsautoriteiten van de lidstaten en een publieke consultatie. Vervolgens geeft de EFSA een advies een de Europese raad van landbouwministers over een verlenging van de toelating van glyfosaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox