John E Heintz Jr / Shutterstock.com

Nieuws Economie

Amerikaanse boer vreest explosie van kostprijs

9 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De euforie over de relatief hoge graanprijzen ebt weg onder Amerikaanse akkerbouwers. De graanprijzen blijven vooralsnog vrij hoog, maar onder de boeren neemt angst voor sterk stijgende kosten en inflatie toe.

In de Agricultural Economy Barometer van de Amerikaanse Purdue Universiteit is het vertrouwen gezakt naar 134 punten, het laagste niveau in een jaar tijd en ver onder de score van 178 punten afgelopen herfst.

Stijgende kosten
Boeren die deelnamen aan het onderzoek vrezen een sterke prijsstijging van bijvoorbeeld brandstof, kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en voer. Ook verwacht zij stijgende (huur)prijzen voor grond. De graanprijzen blijven weliswaar op een relatief hoog niveau. Droogte in verschillende regio's tempert de oogstverwachtingen en daarmee de inkomsten.  

Van de overheid verwacht de Amerikaanse boer weinig. In 2020 hebben heeft de Amerikaanse overheid $7 miljard uitgekeerd als compensatie/vergoeding voor geleden schade van onder andere bosbranden, droogte en overstromingen. Er zijn zorgen dat de regering dit jaar daar in gaat snijden. Bovendien wordt er mogelijk getornd aan belastingvoordelen, waarvan de sector nu nog aanspraak op kan maken.

Lagere investeringsbereidheid 
"Boeren zijn bezorgd dat de kostprijsfactoren harder stijgen in het komende jaar dan we de afgelopen periode gewend waren", schrijven de economen. "Ongeveer de helft van de telers van maïs en soja verwacht bijvoorbeeld dat de huurprijzen voor grond het komende seizoen verder stijgen. Dat zet de potentiële marges flink onder druk".

Het dalende vertrouwen komt het sterkst naar voren in de investeringsplannen. Twee derde van de respondenten gaf aan minder plannen te hebben voor de bouw van schuren, graansilo's of stallen in vergelijking met een jaar eerder. Ook de bereidheid om te investeren in machines is afgenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden