John E Heintz Jr / Shutterstock.com

Nieuws Economie

Amerikaanse boer vreest explosie van kostprijs

9 Augustus 2021

De euforie over de relatief hoge graanprijzen ebt weg onder Amerikaanse akkerbouwers. De graanprijzen blijven vooralsnog vrij hoog, maar onder de boeren neemt angst voor sterk stijgende kosten en inflatie toe.

In de Agricultural Economy Barometer van de Amerikaanse Purdue Universiteit is het vertrouwen gezakt naar 134 punten, het laagste niveau in een jaar tijd en ver onder de score van 178 punten afgelopen herfst.

Stijgende kosten
Boeren die deelnamen aan het onderzoek vrezen een sterke prijsstijging van bijvoorbeeld brandstof, kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en voer. Ook verwacht zij stijgende (huur)prijzen voor grond. De graanprijzen blijven weliswaar op een relatief hoog niveau. Droogte in verschillende regio's tempert de oogstverwachtingen en daarmee de inkomsten.  

Van de overheid verwacht de Amerikaanse boer weinig. In 2020 hebben heeft de Amerikaanse overheid $7 miljard uitgekeerd als compensatie/vergoeding voor geleden schade van onder andere bosbranden, droogte en overstromingen. Er zijn zorgen dat de regering dit jaar daar in gaat snijden. Bovendien wordt er mogelijk getornd aan belastingvoordelen, waarvan de sector nu nog aanspraak op kan maken.

Lagere investeringsbereidheid 
"Boeren zijn bezorgd dat de kostprijsfactoren harder stijgen in het komende jaar dan we de afgelopen periode gewend waren", schrijven de economen. "Ongeveer de helft van de telers van maïs en soja verwacht bijvoorbeeld dat de huurprijzen voor grond het komende seizoen verder stijgen. Dat zet de potentiële marges flink onder druk".

Het dalende vertrouwen komt het sterkst naar voren in de investeringsplannen. Twee derde van de respondenten gaf aan minder plannen te hebben voor de bouw van schuren, graansilo's of stallen in vergelijking met een jaar eerder. Ook de bereidheid om te investeren in machines is afgenomen.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Hogere inflatie en lagere economische groei

Opinie Han de Jong

Hogere inflatie en lagere economische groei

Vertrouwen in China en VS daalt al enkele maanden

Opinie Han de Jong

Vertrouwen in China en VS daalt al enkele maanden

Nederlandse industrie veel sterker dan Duitse

Opinie Han de Jong

Nederlandse industrie veel sterker dan Duitse

Wereldeconomie herstelt in hoog tempo, inflatie stijgt

Opinie Han de Jong

Wereldeconomie herstelt in hoog tempo, inflatie stijgt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief