Wereldeconomie

akkerbouw graanoogst tarweoogst rusland tarwe - agri

Achtergrond Oekraïne

'Oekraïense landbouw is te veel op export gericht'

Door de oorlog in Oekraïne staat voedselzekerheid weer hoog op de politieke agenda. Niet alleen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika maken regeringen zich zorgen over het veilig stellen van voldoende graan om de bevolking te voeden ook in Oekraïne zelf zijn er zorgen over de voedselzekerheid. De oplossing om de voedselproductie in de benen te houden kan uit een verrassende hoek komen.
26 April 2022
dollar beurs economie

Opinie Han de Jong

Inflatie en groei: een onvoorspelbare dynamiek

De ECB houdt voorlopig vast aan het in maart uitgestippelde plan. Eerst geleidelijk de obligatieaankopen verminderen. Die zullen in het derde kwartaal van 2022 worden gestopt. En dan komen er misschien renteverhogingen, maar wanneer precies blijft onduidelijk. Ik vind dat wel heel laconiek. Mijns inziens neemt de ECB het risico dat de inflatie zich verder dan gewenst door de economie verspreidt. De ECB loopt inmiddels ook wel ver achter ten opzichte van andere centrale banken die al eerder met monetair verkrappen zijn begonnen.
15 April 2022
export haven logistiek supply chain

Opinie Han de Jong

Lichtpuntje in supply chain op drempel nieuwe jaar

2021 loopt op z'n eind. Dit is mijn laatste wekelijkse macrocommentaar van het jaar. Het is opnieuw een ongebruikelijk, maar voor economen wel heel interessant jaar geworden.
17 December 2021
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

Hogere inflatie en lagere economische groei

De Chinese economie groeit nauwelijks en de Amerikaanse economie is nadrukkelijk vertraagd in het derde kwartaal. Het ondernemersvertrouwen in de eurozone verzwakt verder in oktober. De stijging van de Duitse producentenprijzen is de hoogste sinds 1974, terwijl de Nederlandse consument minder optimistisch is. Maar de aandelenbeurzen vinden het allemaal wel goed zo. 
22 Oktober 2021
euro portemonnee inflatie

Opinie Han de Jong

Met Amerikaanse inflatie komt het niet snel goed

De wereldeconomie worstelt al enige tijd met een toenemend aantal verstoringen. Eerst was het de spectaculaire stijging van de vrachtprijzen voor zeecontainers. Daar kwamen leveringsproblemen van grondstoffen en halffabricaten en ook prijsstijgingen van grondstoffen bij. Vervolgens konden veel bedrijven onvoldoende personeel vinden en de laatste ontwikkeling is dat er energietekorten zijn waardoor elektriciteit in sommige landen wordt gerantsoeneerd of spontaan uitvalt en ook de prijzen fors stijgen.
15 Oktober 2021
Chinese economie

Opinie Han de Jong

Vertrouwen in China en VS daalt al enkele maanden

Het vertrouwen van Chinese ondernemers in de industrie zakt verder weg, net als het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Wat betekent dit als twee belangrijke indicatoren voor de mondiale economie al enkele maanden dalen?
1 Oktober 2021
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

Chinese economie verliest vaart, volgen de EU en VS?

De mondiale conjunctuur verliest vaart, maar er zijn duidelijke verschillen tussen de blokken. Normaal gesproken is de internationale samenhang van de conjunctuur groot. Af en toe bakkeleien economen over de vraag of het ene blok zich kan ontworstelen aan de richting van de conjunctuur elders. Dit is wellicht zo'n moment, merkt Han de Jong op in zijn column.
17 September 2021
beurs conjunctuur

Opinie Han de Jong

Wereldwijde groei economie zwakt af

Het wordt steeds duidelijker dat de mondiale conjunctuur verzwakt. Na de impuls die de bedrijvigheid kreeg door het heropenen van de economie en het stimulerende beleid in diverse landen, was enige terugval te verwachten, schrijft Han de Jong is zijn nieuwste macro-economische column.
4 September 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden