Eigen foto

Inside Gewasmonitor

Gewas heeft water zat, maar tekort aan zon

24 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Grote verschillen in weer tussen de Europese regio's hebben lokaal flinke invloed op de verwachte opbrengsten van de gewassen. Desondanks blijven op EU-niveau wijzigingen in opbrengsten beperkt volgens het JRC MARS Instituut in de gewasmonitor van augustus.

Voor onder meer aardappelen en bieten zijn de huidige weersomstandigheden in de Benelux en grote delen van Duitsland en Franrijk goed voor de ontwikkeling van biomassa. Meer zonne-uren zijn volgens het JCR wel gewenst.

Gemiddeld tot goed aardappeljaar
Voor aardappelen verwacht het JRC MARS Instituut met 43,4 ton per hectare een net iets bovengemiddelde oogst in Nederland. Voor België en Frankrijk worden opbrengsten van respectievelijk 42,2 en 42,8 ton per hectare voorspeld. Dat is circa 5% boven het 5-jarige gemiddelde. Duitsland is Europees koploper met een verwachte gemiddelde opbrengst van 45,1 ton per hectare, maar liefst 8,4% boven de 5-jarige gemiddelde opbrengst.

Voor bieten ligt de opbrengstverwachting in veruit het grootste deel van Europa rond of boven het 5-jarige gemiddelde. Alleen in Zuidoost-Europa worden gemiddeld lagere opbrengsten voorspeld. De oogsverwachting voor bieten ligt met 86,9 ton per hectare voor Nederland precies 4,9% boven het 5-jarige gemiddelde.

Bovengemiddelde graanoogst
Ondanks berichten van tegenvallende graanopbrengsten gaat het Europese JRC MARS Instituut in het augustus-bulletin nog steeds uit van een graanoogst die 6% boven het 5-jarige gemiddelde ligt. Dat is wel 0,4% lager dan in de juli-editie. Voor tarwe is de verwachte opbrengst 5,98 ton per hectare, 5% boven het 5-jarige gemiddelde. Maar wel 1,2% lager dan in het vorige bulletin. De kwaliteit van de granen is in Noordwest-Europa door de natte omstandigheden tijdens de oogst wel een punt van zorg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden