Agrifoto

Inside Aardappelen

Verlaging pootgoed ver beneden niveau 2020

6 Oktober 2021 - Jeannet Pennings

Keuringsdienst NAK is volop bezig met de nacontrole van de pootaardappelen. De lage virusdruk zorgt voor een beduidend positiever beeld dan voorgaande jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste monsters voor de nacontrole kwamen – net als andere jaren – half augustus binnen bij NAK. Begin september nam de toestroom snel toe. Om de aantallen tijdig te kunnen verwerken heeft NAK dit jaar extra maatregelen getroffen. Zo is onder meer het laboratorium uitgebreid. Het resultaat was afgelopen week terug te zien in een hogere capaciteit dan in 2019, het jaar waarin NAK een recordaantal monsters te verwerken kreeg.

Terug naar niveau vóór 2018
Op dit moment komt het verlagingspercentage uit op 16,6%. Dat is aanzienlijk lager dan vorig jaar toen het verlagingspercentage in deze tijd rond de 31% lag. Ook ten opzichte van 2019 zijn de scores dit jaar tot nu toe vele malen beter. Toen kwam het verlagingspercentage uiteindelijk uit op 35,6%. In 2018 was dat 25% en in de jaren daarvoor veel minder. Op dat niveau komt 2021 nu weer uit, en zelfs iets daaronder.

De lage virusdruk van dit seizoen is goed zichtbaar in de nacontrolecijfers. NAK verwacht de bulk van de nacontrole voor half november te hebben verwerkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden