Agrifoto

Nieuws Avebe

Solanic-eiwit in trek en dus verhoogt Avebe productie

6 December 2021 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Aardappelcoöperatie Avebe investeert €66 miljoen in haar innovatie- en duurzaamheidsprogramma. Een groot deel van dat bedrag wordt besteed aan de eiwitproductie. "De sterke groei van de plantaardige markt, in combinatie met de aantrekkelijke eigenschappen van ons aardappeleiwit, hebben geleid tot een tekort aan Solanic." En daarom heeft Avebe het doel om de productie te verhogen.

De markt voor plantaardige voedingsmiddelen heeft afgelopen twee à drie jaar een enorme vlucht genomen. Aardappelcoöperatie Avebe zag de potentie al veel eerder. "Wij zijn al sinds 2007 bezig met de winning van eiwit uit aardappelen", vertelt marketing manager Marieke Kanon desgevraagd. Het aardappeleiwit komt op de markt onder de naam 'Solanic' en wordt veelvuldig verkocht aan bedrijven in de (plantaardige) levensmiddelensector. "Vooral de vraag vanuit de zuivelindustrie, vleesindustrie en snoepproducenten springt eruit."

Net zoals het eiwitisolaat uit de favaboon dat Cosun deze week presenteerde, kan het aardappeleiwit gebruikt worden om dierlijke ingrediënten (zoals gelatine of melkeiwit) te vervangen. "Solanic heeft meerdere toepassingen. Het kan een hoge nutritionele waarde creëren of juist de textuur verbeteren", aldus Kanon. Bart Pennings, director of business development bij Avebe, vult dat aan: "We helpen bijvoorbeeld bij het creëren van een veganistisch alternatief voor kaas. Met Solanic kunnen we dat alternatief de gewenste textuur geven: van romig en schepbaar tot glad en smeerbaar of stevig en snijdbaar."

Groeiende marktvraag
Zoals gezegd, kiezen consumenten steeds vaker voor een plantaardig alternatief. Daarmee groeit ook de vraag naar het Solanic-aardappeleiwit. "Solanic-aardappeleiwit heeft de laagste CO2-voetafdruk ten opzichte van andere dierlijke en plantaardige eiwitten. De sterke groei van de plantaardige markt, in combinatie met de aantrekkelijke eigenschappen van dit aardappeleiwit, heeft afgelopen paar jaar tot een tekort geleid", stelt Pennings.

Om aan de groeiende marktvraag te kunnen blijven voldoen, investeert de coöperatie dit jaar €66 miljoen haar innovatie- en duurzaamheidsprogramma. "Het overgrote deel van dat bedrag wordt besteed aan de eiwitproductie", vertelt Kanon. "Je moet dan onder meer denken aan een nieuwe productielocatie en droogtoren op de locatie in Gasselternijveen (Drenthe) en in Dallmin (Duitsland). Op die laatste locatie willen we het eiwit winnen voor de diervoedingsindustrie."

De uitbreiding zorgt voor een aanzienlijke toename van de productiehoeveelheid, waarmee voldaan moet kunnen worden aan de vraag. Of er nog andere plannen zijn voor de plantaardige markt, laat Avebe niet weten. "We zijn bezig met allerlei gave projecten, waaronder op het gebied van zuivel. Maar meer kan ik daar nu nog niet over vertellen", sluit Kanon af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
drent 6 December 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10895526/solanic-eiwit-in-trek-en-dus-verhoogt-avebe-productie]Solanic-eiwit in trek en dus verhoogt Avebe productie[/url]
volgens mij moeten ze die eiwitten veel duurder verkopen, er blijft te weinig over van deze hoge investeringen wat uiteindelijk resulteert dat wij minder aardappelgeld krijgen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Jaarcijfers

Prestatieprijs Avebe zet met afstand nieuw record neer

Nieuws Politiek

‘Kweekvlees en plantaardig eiwit voor krimp veestapel'

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Interview Henk Janknegt

'Vraag moet eiwitteelt toekomstbestendig maken'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden