Shutterstock

Nieuws Oorlog

Boeren in Oekraïne gaan door waar dat mogelijk is

28 Februari 2022 - Niels van der Boom

Middenin het strijdgeweld proberen agrarische ondernemers in Oekraïne hun bedrijven door te laten draaien. Het is vooral belangrijk om voedsel af te leveren aan burgers en militairen in hun land. Nederlandse ondernemers in het land proberen ondertussen via collega's om hulpgoederen de grens over te krijgen.

De laatste maanden is akkerbouwer en melkveehouder Kees Huizinga noodgedwongen Oekraïne-expert geworden. Hij komt regelmatig in de media voorbij en vertelde ook op Boerenbusiness over de situatie eind januari. Huizinga's bedrijf van 16.000 hectare bevindt zich in de Centraal-Oekraïense regio Cherkasy. 600 kilometer van de grens. Toch is het ook daar onrustig. Op het platteland is het 'business as usual' voor zover mogelijk. De melk, aardappelen, uien, wortels en vlees die worden geproduceerd, gaan naar de bevolking toe.

Fabrieken op slot
Dat geldt ook voor de grote agroholding Continental Farmers Group. Dit bedrijf bewerkt 195.000 hectare in het westen van het land. Nederlander Willem Nammensma is er verantwoordelijk voor de aardappelteelt, ruim 2.000 hectare. "De chipsfabrieken zijn gesloten en de aardappelen komen terug naar het bedrijf", zo schrijft hij op Facebook. Chauffeur zijn, vraagt in Oekraïne stalen zenuwen en veel transport ligt dan ook stil. Toch gaat het werk op de bedrijven ook gewoon door, voor zover mogelijk. Bij Nammensma wordt er kunstmest gestrooid op het koolzaad. Immers, er moet komende zomer ook een oogst zijn. Het verkopen van producten ligt wel stil. Afnemers zijn huiverig, transport is een probleem en fabrieken liggen stil.

Dat geldt ook voor het bedrijf van Huizinga waar de 2.000 koeien dagelijks moeten worden gemolken en de varkens worden gevoerd. Ondertussen proberen de mannen hun Nederlandse achterban geïnformeerd te houden via sociale media. De stroomvoorziening en het verkrijgen van brandstof zijn een groot probleem. Huizinga probeert via Polen en Nederland aan aggregaten en diesel te komen.

Hulpacties
In een dag tijd groeide dat uit tot een grote hulpactie met allerlei goederen. Van kleding tot nachtkijkers en van blikken conserven tot luiers. Gisteren en ook vandaag – maandag –  kunnen goederen worden gebracht. Die worden met transporten via Roemenië de grens overgebracht. Dat is althans de hoop, want het is een chaos aan de grenzen. Polen is al geen optie meer, dus er wordt uitgeweken.

Huizinga en zijn medewerkers proberen ondertussen te doen wat ze kunnen. In een emotioneel betoog op Facebook roept hij iedereen op om te helpen. Het bedrijf levert niet alleen gratis voedsel aan vluchtelingen en militairen maar ook machines om wegversperringen mee op te werpen op hoofdwegen. Nammensma deelt beelden van verkeersborden die worden verwijderd langs wegen om de bezetters te desoriënteren.

Granenprijs opnieuw hoger
Nu Rusland met steeds zwaardere sancties te maken krijgt zijn de (economische) gevolgen gigantisch. De waarde van de roebel daalde met 30%. Ook de granenmarkt wordt daardoor beïnvloedt. De Amerikaanse granenbeurs CBOT handelt in de nachtelijke Amerikaanse uren al meer dan 50% hoger. De Matif opende maandagochtend €12,50 hoger en steeg vervolgens door naar €313,75 per ton voor het maartcontract.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden