Zahnoi Alex / Shutterstock.com

Achtergrond Oekraïne

Wat als Poetin de Europese graanschuur inpikt?

22 Januari 2022 - 35 reacties

Een oorlog tussen Rusland en Oekraïne lijkt dichterbij te komen. De Russen hebben hun troepen aan de Oekraïense grens gemobiliseerd. Het is wachten totdat president Vladimir Poetin opdracht geeft om het land binnen te vallen, waarmee de graanschuur van Europa in Russische handen valt. De graanprijzen sorteren voor op een inval. De Nederlandse akkerbouwer Kees Huizinga die in Oekraïne boert, maakt zich zorgen over de situatie en schets de mogelijke gevolgen voor de granenmarkt.

Onder het mom van een militaire oefening heeft Poetin eind 2021 een groot leger richting de grens van Oekraïne gestuurd. Ondertussen zijn daar naar schatting ruim 120.000 Russische militairen gestationeerd, inclusief indrukwekkende oorlogsvoertuigen. Hoewel Poetin een invasie tot nu toe stellig ontkent, gaat de Westerse wereld ervan uit dat de Russen Oekraïne binnenkort binnenvallen. De Amerikaanse president Joe Biden sprak dit deze week hardop uit en voegde er in dezelfde adem aan toe dat Rusland dan stevige sancties kan verwachten, in de hoop dat Poetin terugdeinst.

Ook andere wereldleiders vermoeden dat Rusland andere bedoeling heeft met het militaire machtsvertoon. Of en wanneer Rusland tot inval overgaat, is koffiedik kijken. Bovendien heeft Rusland meerdere smaken. Willen ze heel Oekraïne inpikken, of 'slechts' delen van het land? Een oorlog - in welke vorm dan ook - is in elk geval een zeer realistisch scenario.

De graanschuur van Europa
Strategische gezien is Oekraïne zeer interessant, zeker in agrarisch opzicht. Het land beschikt over 40 miljoen hectare akkerbouwgrond, ongeveer 30% van het Europese areaal. De gewasopbrengsten per hectare zijn relatief laag, maar daarmee is de potentie tegelijkertijd groot. Het land is een grote graanproducent en produceert jaarlijks ruim 30 miljoen ton tarwe en bijna 40 miljoen ton maïs. Oekraïne wordt ook wel de graanschuur van Europa genoemd. De laatste jaren groeiden de onderlinge verstandshoudingen. Vorig jaar juli maakten de Europese Commissie en Oekraïne nog bekend een strategisch partnerschap inzake grondstoffen aan te gaan. Van Poetin is bekend dat hij erg gecharmeerd is van voedselproductie en de (onderhandelings)macht die dat wereldwijd met zich meebrengt. Zo investeert Rusland ook volop in de eigen melkvee- en varkenshouderij. Wanneer Rusland de Oekraïense landbouwproductie zich kan toe-eigenen, wordt hun macht op de agrarische markten alsmaar groter.

​​​​​23%

Van de mondiale tarwe-handel komt uit Rusland en Oekraïne

Hoewel Europa en de VS stoer dreigen met sancties, is de Europese afhankelijkheid van zowel Rusland als Oekraïne groot. Uiteraard op het gebied van gas (ongeveer tweederde van het gas dat in de Europese Unie wordt gebruikt komt uit Rusland), maar ook in granen. De gecombineerde tarwe-export van Rusland en Oekraïne is bijna een kwart van het wereldwijde totaal van 206,9 miljoen ton, zo is berekend door het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Hoe de tarweprijzen gaan reageren, moet blijken. Tijdens de annexatie van De Krim, in het voorjaar van 2014, stegen de tarweprijs op de Matif met zo'n 15% tot boven €200 per ton. Voor die tijd waren dat hoge prijzen. De markten anticiperen toen op een stagnatie van de goederenstroom uit de havens van de Zwarte Zee, maar uiteindelijk liep dat met een sisser af.

'Dreiging hakt er mentaal in'
Deze week zien we de graanprijzen na een daling weer oplopen, gevoed door de uitspraak van president Biden. De Matif steeg deze week €10 tot ruim €270 per ton. Ook de Amerikaanse granenmarkt plust. Bij een eventuele oorlog is het zeer aannemelijk dat de prijzen verder oplopen. Wat de gevolgen voor de agrarische markten dan concreet zijn, is lastig in te schatten. De Nederlandse landbouwraad in Oekraïne wil desgevraagd niets over de situatie kwijt, mede vanwege de veiligheidsrisico's die er zijn. De Nederlandse akkerbouwer Kees Huizinga, die al bijna twintig jaar met zijn bedrijf in Oekraïne zit, wil wel reageren en maakt zich zorgen. "Persoonlijk ben ik niet heel bang, gezien wij zo'n 600 kilometer van de grens zitten. Je merkt echter wel dat de dreiging bij de lokale bevolking er mentaal inhakt. Het is ook slecht voor dit land, want een oorlog stoot inversteerders af en maakt banken terughoudend."

De granenexport valt alleen stil, wanneer de Russen oprukken naar de Zware Zee-havens

 Kees Huizinga

Huizinga denkt dat de granenexport alleen stilvalt, wanneer de Russen daadwerkelijk oprukken naar de zuidelijke havens bij de Zwarte Zee. Of dat ook gaat gebeuren, is volgens Huizinga enkel speculeren. "De graanoogst afgelopen jaar was goed, vooral van maïs. Als ik mij niet vergis, hadden we zelfs een recordoogst. Er zijn daarom grote voorraden, maar daarvan zijn ook al grote volumes verkocht." Wanneer de Oekraïense munt de Grivna door de onrust devalueert, gaan boeren op hun graan zitten, verwacht Huizinga. Dit omdat de graan in dollars wordt verhandeld. "Hopelijk valt het mee voor ons."

Zowel de gas- als tarweprijzen zijn in het afgelopen jaar al hard opgelopen en daarmee debet aan de snel opgelopen inflatie in veel landen. De Europese bevolking zit niet op een oorlog te wachten, waarbij gas en graan mogelijk kind van de rekening zijn en de inflatie nog verder oploopt. Net als de Oekraïense bevolking uiteraard met alle gevolgen van dien. Ook veel Russen voelen er weinig voor, zo schetsen internationale media. Poetin echter lijkt wél enthousiast en hij heeft de touwtjes in handen. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
35 reacties
Abonnee
jantje 22 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10896315/wat-als-poetin-de-europese-graanschuur-inpikt]Wat als Poetin de Europese graanschuur inpikt? [/url]
Poetin snapt dat landbouwgrond en dus voedsel strategisch gebruikt kan worden net als energie (gas). In Den Haag willen ze het liefst van de landbouw af en zichzelf helemaal afhankelijk maken van buitenlanders.
Abonnee
Insider 22 Januari 2022
Elk land zonder industrie( waarvoor gas, olie,steenkool) en zonder landbouw( waar Neuropa naar streeft...) is een land om snel in armoede te belanden en speelbal van zijn leveranciers.
Abonnee
Jan4072 22 Januari 2022
Ik vind het allemaal krom geredeneerd. De VS stuurt mailitaire waarnemers????? naar de Ukraïne maar Rusland mag binnen het eigen land nog niet oefenen waar het wil? Wat mij wel zorgen baart is dat de er op dit moment geen oorlog is waar de VS z'n wapens kan leveren en dat is wel het hoofdinkomen van de VS; wapenleveranties. Dus een goede reden om ergens een oorlog te forceren. Om te winnen hoeven ze het niet te doen. De 2de WO was al beslecht door de Russen, Korea is wapenstilstand, Vietnam verloren, Irak in puinhoop achter gelaten, IS is in Syrië verslagen door de Russen en oorlog in Afghanistan is ook verloren. Het heeft miljoenen mensen levens gekost en menselijk leed veroorzaakt maar er zijn wel veel wapens door verkocht.
ikke 22 Januari 2022
juist jan, maar in welke puinhoop zijn wij door Rutten geduwd?
Henk. 23 Januari 2022
Jan4072, Ik ben het volledig met jouw conclussie eens.! Het zijn de Amerikanen die het hele midden oosten in chaos hebben achtergelaten.! Het zijn de Amerikanen met Europa, die vonden dat alle vorige Sovjetstaten zo snel als mogelijk bij de Navo en bij de EU moesten horen.! Destijds was het voor de Sovjetunie door al hun interne problemen, niet mogelijk om snel te reageren op alle Navo en EU akties.! Ik heb zelf mogen ervaren hoe zon trots het Russische volk is, en zij hebben dat ervaren als een enorme belediging.!
Het kan vriezen of dooien 23 Januari 2022
Jan4072 schreef:
Ik vind het allemaal krom geredeneerd. De VS stuurt mailitaire waarnemers????? naar de Ukraïne maar Rusland mag binnen het eigen land nog niet oefenen waar het wil? Wat mij wel zorgen baart is dat de er op dit moment geen oorlog is waar de VS z'n wapens kan leveren en dat is wel het hoofdinkomen van de VS; wapenleveranties. Dus een goede reden om ergens een oorlog te forceren. Om te winnen hoeven ze het niet te doen. De 2de WO was al beslecht door de Russen, Korea is wapenstilstand, Vietnam verloren, Irak in puinhoop achter gelaten, IS is in Syrië verslagen door de Russen en oorlog in Afghanistan is ook verloren. Het heeft miljoenen mensen levens gekost en menselijk leed veroorzaakt maar er zijn wel veel wapens door verkocht.
De VS heeft gewoon een vijand nodig al dan niet kunstmatig gecreëerd.

Abonnee
Insider, de echte, volger van Chris MacIntosh en Katusa 26 Januari 2022
"het bezitten van de zaak wordt wellicht het einde van het vermaak": licht aangepast.
ik ben verkoper van mijn tarwe aan 325 euro.
ben ik dan te vroeg? weet het niet
grijp ik te hoog? weet het niet
haal ik mijn doel? weet het niet

als/indien Diktator Biden, alias Sleepy Joe, de boel in de fik steekt in Oekraine, dan beleven we terug een Koude oorlog moment. Toenertijd, kochten de vlas bewerkers langs hier in Zuid West Vlaanderen, met 2 balen kroten een heel huis. Dwz omgerekend naar tarwe 750 euro of iets dergelijks....
ikke 26 Januari 2022
eigenlijk, gewoon corruptie hoogtij
Abonnee
tijdbom 31 Januari 2022
In Zeeuws-Vlaanderen lopen ze rond om suikermais te telen op kontrakt. Begrijp dat kontrakt wat mistig is.
Heeft iemand kennis van deze teelt en afzet?
Abonnee
Dokter 31 Januari 2022
Is een groente. En net als de conserven een te laag saldo voor het risico.
Abonnee
bookeskook 31 Januari 2022
tijdbom schreef:
In Zeeuws-Vlaanderen lopen ze rond om suikermais te telen op kontrakt. Begrijp dat kontrakt wat mistig is.
Heeft iemand kennis van deze teelt en afzet?
Tja, ze zoeken niet voor niets naar nieuwe telers. Geluk ermee.
Abonnee
zeeuw 31 Januari 2022
is het erg moeilijk om te bedenken waarom akkerbouwers op Zuid Beveland het niet meer willen telen ?
Abonnee
Flevo uitje 31 Januari 2022
tijdbom schreef:
In Zeeuws-Vlaanderen lopen ze rond om suikermais te telen op kontrakt. Begrijp dat kontrakt wat mistig is.
Heeft iemand kennis van deze teelt en afzet?
Hoe is dit relevant tov het onderwerp van het artikel?? Of dreigt ZV geannexeerd te worden door de Belgen?
Abonnee
Ruimte 31 Januari 2022
tijdbom schreef:
In Zeeuws-Vlaanderen lopen ze rond om suikermais te telen op kontrakt. Begrijp dat kontrakt wat mistig is.
Heeft iemand kennis van deze teelt en afzet?
Weet niet wat u geboden word en welke kosten voor uw rekening zijn.
Bel F.rmp.ck zou ik zeggen met 2xa
Abonnee
tijdbom 31 Januari 2022
Flevo uitje schreef:
tijdbom schreef:
In Zeeuws-Vlaanderen lopen ze rond om suikermais te telen op kontrakt. Begrijp dat kontrakt wat mistig is.
Heeft iemand kennis van deze teelt en afzet?
Hoe is dit relevant tov het onderwerp van het artikel?? Of dreigt ZV geannexeerd te worden door de Belgen?
Mais valt als ik het goed voor heb toch onder de granen? Trouwens denk ik dat veel zeeuws-vlaamse landbouwers liever Belg zouden zijn,en wat zou daar mis mee zijn?
Abonnee
Flevo uitje 31 Januari 2022
tijdbom schreef:
Flevo uitje schreef:
tijdbom schreef:
In Zeeuws-Vlaanderen lopen ze rond om suikermais te telen op kontrakt. Begrijp dat kontrakt wat mistig is.
Heeft iemand kennis van deze teelt en afzet?
Hoe is dit relevant tov het onderwerp van het artikel?? Of dreigt ZV geannexeerd te worden door de Belgen?
Mais valt als ik het goed voor heb toch onder de granen? Trouwens denk ik dat veel zeeuws-vlaamse landbouwers liever Belg zouden zijn,en wat zou daar mis mee zijn?
Kun je weer op rode diesel rijden
Abonnee
tijdbom 1 Februari 2022
Ruimte schreef:
tijdbom schreef:
In Zeeuws-Vlaanderen lopen ze rond om suikermais te telen op kontrakt. Begrijp dat kontrakt wat mistig is.
Heeft iemand kennis van deze teelt en afzet?
Weet niet wat u geboden word en welke kosten voor uw rekening zijn.
Bel F.rmp.ck zou ik zeggen met 2xa
Ik heb pensioen,en mijn opvolger had niemand gezien,maar hoorde het een loonwerker uitleggen.
Hij sprak over 20 ct.
Abonnee
gerard 23 Februari 2022
we gaan middelen krijgen die de stikstof beter laat benutten
ik ben ze nog niet tegen gekomen maar dat kan aan mij liggen
zal wel zo af komen knip leeg en minder opbrengst
Abonnee
Insider 24 Februari 2022
allemaal terug bij les nu.
gaan we tarwe mee maken van 400 euro? kan ook meer zijn...

lach me maar uit, ik ben vrij denken en libertarier: het soort die overleeft.
mensen en boeren die contracten afsluiten met heersers gaan KAPOT!
Het kan vriezen of dooien 24 Februari 2022
Insider schreef:
allemaal terug bij les nu.
gaan we tarwe mee maken van 400 euro? kan ook meer zijn...

lach me maar uit, ik ben vrij denken en libertarier: het soort die overleeft.
mensen en boeren die contracten afsluiten met heersers gaan KAPOT!
Ik sluit het niet uit.
Abonnee
la grenouille 24 Februari 2022
Die 400 is dichtbij in de duurzame vredige community van vette Frans.
Abonnee
Juf Netjes 24 Februari 2022
Vette Frans kan dat wel betalen, alleen jammer voor zijn volgelingen/roeptoeters die het niet zo goed begrijpen.
Het kan vriezen of dooien 24 Februari 2022
Bredero zei het al het kan verkeren, wie had dit verwacht!!!
Abonnee
Insider, de echte, volger van Chris MacIntosh en Katusa 24 Februari 2022
Het kan vriezen of dooien schreef:
Bredero zei het al het kan verkeren, wie had dit verwacht!!!
IEDEREEN die een abonnement heeft op boven genoemde.
In het landbouw onderwijs zou het psychologie en markt werking een vooraanstaand vak moet en zijn.
Harm 24 Februari 2022
Jan4072 klets geen onzin over de export van de VS
https://oec.world/en/profile/country/usa/

78 % van alle wapens in de wereld zijn afkomstig van zes landen: China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
https://www.amnesty-international.be/subthema/globale-wapenhandel-in-cijfers/40253
Harm 24 Februari 2022
Hee Max op 8 februari. Oekraïne is het meest corrupte land van Europa. Het was 200 jaar lang een deel van Rusland en werd na de val vd muur onafhankelijk. Er wonen veel etnische Russen die naar Moskou neigen. Een ander deel van de Oekraïnse bevolking (ca 50 procent) streeft naar aansluiting bij het westen en de EU. Het land is dus intern zwaar verdeeld. De EU heeft in 2015 een associatie verdrag getekend met de legitieme Oekraïnese regering. Dat verdrag behelst verregaande politieke en economische samenwerking met Oekraïne, ondanks dat het een zwaar corrupt land is. De EU zit dus ook te stoken om Oekraïne naar de westerse kant te trekken, maar met volledige instemming vd de regering van Oekraïne. De NAVO dringt het lidmaatschap niet op aan de voormalige Oostbloklanden, die hebben daar zelf om gevraagd. De NAVO is geen bedreiging voor welk volk of land dan ook vanwege het simpele feit dat ze geen staatsgreep plegen in nieuwe lidstaten. De lidstaten blijven soeverein, dat kun je van de door Russische legers bezette landen niet zeggen. Putin had lange tijd het voordeel van de twijfel, mede vanwege zijn blijk een stabiele factor te zijn. Maar het is al lang duidelijk dat de val van de muur hem niet lekker zit. Hij droomt ervan het oude Warschau-pact, de USSR te herstellen. Hij beseft niet dat die tijd voorgoed voorbij is maar zijn ego en emoties zitten hem in de weg. Hij is zo langzaamaan paranoïde geworden door zijn grootheidswaanzin. Lees een Hubert Smeets.

https://adintuitu.wordpress.com/2016/10/22/de-wraak-van-poetin/

Hij beseft niet dat die tijd voorgoed voorbij is maar zijn ego en emoties zitten hem in de weg. Hij is zo langzaamaan paranoïde geworden door zijn grootheidswaanzin.
"De oorzaak van de militaristische hysterie in Rusland komt niet van buiten, maar van binnen. In het Kremlin zitten leiders met een onjuiste perceptie van de wereld en een fixatie op respect en erkenning van henzelf als grote en machtige staatsmannen. Het Westen moet begrijpen dat de eisen van de diplomatie ver verwijderd zijn van wat het Kremlin eigenlijk wil, waarschuwt voormalig oppositiepoliticus Leonid Gozman op de site Republic.


https://www.raamoprusland.nl/dossiers/kremlin/2001-waarom-het-zo-moeilijk-is-met-deze-russische-leiders-afspraken-te-maken?fbclid=IwAR1ozbadvyHJTEIjoJq7ORC5EFW1G_5XpaiKvujT7nRagDrIUqbAJl_Ahvc


Abonnee
frog 27 Februari 2022
zou er met de extra activiteiten van ons leger wel rekening gehouden worden met de extra stikstof uitstoot, een en ander moet natuurlijk wel duurzaam en verantwoord gebeuren.
Ik zie hier een enorme kans liggen voor Vette Frans
Abonnee
onderduiker 27 Februari 2022
wat hebt u een humor zeg.
Abonnee
Cm 27 Februari 2022
onderduiker schreef:
wat hebt u een humor zeg.
Nou,alsof er nu alleen politiek correct gedaan mag worden .Alleen boeren mogen altijd terecht of niet aangepakt worden zeker,N probleem is een gemaakt probleem .
Abonnee
frog 27 Februari 2022
onderduiker schreef:
wat hebt u een humor zeg.
sorry onderduiker maar helaas is dit niet humoristisch bedoeld maar juist kritisch in dit land waar links beweerde dat we het leger wel konden afschaffen.
handelaar 2 Maart 2022
Let op ! oorlog is een overmacht om een ​​contract te annuleren !
dit geldt voor boeren en kopers!
Abonnee
plantuitje 2 Maart 2022
wat een domme opmerking handelaar wij hebben geen oorlog dus er is niets te annuleren
Abonnee
gerard 2 Maart 2022
Insider schreef:
allemaal terug bij les nu.
gaan we tarwe mee maken van 400 euro? kan ook meer zijn...

lach me maar uit, ik ben vrij denken en libertarier: het soort die overleeft.
mensen en boeren die contracten afsluiten met heersers gaan KAPOT!
nu u kan wel eens heel snel gelijk hebben matif nu 380 op maart 2022
Tybalt 2 Maart 2022
Een mooie reactie handelaar ! Heb ik een weg om mijn contract ongedaan te maken!
Abonnee
tijdbom 2 Maart 2022
Tybalt schreef:
Een mooie reactie handelaar ! Heb ik een weg om mijn contract ongedaan te maken!
Weet u dit zeker????
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Achtergrond Granen & Grondstof

Graanexport Zwarte Zee blijft onmogelijk

Analyse Grondstoffen

Grondstofmarkten flink op drift geraakt door oorlog

Marktflits Granen

Russische invasie laat granenmarkt sidderen

Nieuws Granen

Graanmarkt sorteert voor op oorlog in Oekraïne

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief