Agrifoto

Nieuws Beurs

Koers John Deere lift mee op granenrally

24 Maart 2022 - Wouter Baan

Het aandeel van Deere & Co, het moederbedrijf van John Deere, is deze week naar het hoogste niveau ooit gestegen. De oorzaak hiervan ligt, opmerkelijk genoeg, bij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ook de koersen van andere machinebouwers profiteren hiervan.

Sinds het uitbreken van de oorlog steeg de koers Deere & Co al met 20% tot $431 per aandeel. Daarmee is een nieuw record gevestigd. Deere & Co behoort tot de presterende fondsen die genoteerd staan op de prestigieuze S&P 500. Daags na de oorlog zakte de koers wat terug, maar al snel werd de weg naar boven weer gevonden.

Hoge graanprijzen
De rally is een gevolg van de snel gestegen graanprijzen in de wereld, door de oorlog in Oekraïne. De verwachting is dat akkerbouwers hierdoor sneller geneigd zijn om te investeren in nieuwe machines en daar spint de machinebouwer uiteraard garen bij. Met de hoge prijzen voor kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen is het gebruik van precisielandbouwtechnieken - waar John Deere groot in is - bovendien interessanter dan ooit, schrijft de Amerikaanse zakenbank Barclays. In de afgelopen jaren is het aandeel van Deere al behoorlijk gestegen. Dit als gevolg van de coronacrisis dat de consumentenverkopen van grasmaaiers en tuinmachines een boost gaf. 

Agco en CNH Industrial 
Ook de koers van Agco, het moederbedrijf van Fendt, zit in de lift. Net als aandeel van CNH Industrial waar trekkermerken als Case IH en New Holland toebehoren. Deze fondsen vestigden echter nog geen nieuwe records.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden