Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Duitsers telen vooral maïs als hernieuwbare grondstof

13 April 2022

Het Duitse areaal waarop hernieuwbare grondstoffen worden geteeld, bleef afgelopen jaar redelijk constant. In totaal gaat het om 2,63 miljoen hectare. Veruit het grootste deel hiervan wordt ingevuld met maïs voor de productie van biogas. Dat blijkt uit cijfers die Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe (FNR) dinsdag 12 april heeft gepubliceerd.

Het totale Duitse landbouwareaal bedraagt 16,7 miljoen hectare. Bijna 16% daarvan werd afgelopen jaar dus ingezet voor de productie van industriële grondstoffen en energiegrondstoffen. De teelt van energiegewassen neemt daarbij bijna 89% van het areaal van hernieuwbare grondstoffen voor zijn rekening. Met 1,57 miljoen hectare is snijmaïs voor de productie van biogas goed voor het leeuwendeel van het areaal hernieuwbare grondstoffen. Op flinke afstand volgt koolzaad dat wordt verwerkt tot biodiesel, met 493.000 hectare. Ook wordt 265.000 hectare geteeld voor productie van bio-ethanol en is er 11.200 hectare aan vaste brandstoffen zoals hout en miscanthus.

Op 293.000 hectare worden gewassen geteeld voor industriële toepassingen. Ruim de helft daarvan is voor industrieel zetmeel, gevolgd door 112.600 hectare voor plantaardige oliën. Het resterende areaal wordt gebruik voor industriesuiker, grondstoffen voor geneesmiddelen, kleurstoffen en vezelgewassen.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse zuivel zonder gas binnen 3 dagen plat

Inside Granen&Grondstof

Chinese energiecrisis kan voedselprijzen opdrijven

Dossier Oorlog in Oekraïne

Oorlog in Oekraïne schokt agrarische markten

Nieuws Aardgas

Europese gasprijs op weg naar record

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief