Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Duitsers telen vooral maïs als hernieuwbare grondstof

13 April 2022

Het Duitse areaal waarop hernieuwbare grondstoffen worden geteeld, bleef afgelopen jaar redelijk constant. In totaal gaat het om 2,63 miljoen hectare. Veruit het grootste deel hiervan wordt ingevuld met maïs voor de productie van biogas. Dat blijkt uit cijfers die Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe (FNR) dinsdag 12 april heeft gepubliceerd.

Het totale Duitse landbouwareaal bedraagt 16,7 miljoen hectare. Bijna 16% daarvan werd afgelopen jaar dus ingezet voor de productie van industriële grondstoffen en energiegrondstoffen. De teelt van energiegewassen neemt daarbij bijna 89% van het areaal van hernieuwbare grondstoffen voor zijn rekening. Met 1,57 miljoen hectare is snijmaïs voor de productie van biogas goed voor het leeuwendeel van het areaal hernieuwbare grondstoffen. Op flinke afstand volgt koolzaad dat wordt verwerkt tot biodiesel, met 493.000 hectare. Ook wordt 265.000 hectare geteeld voor productie van bio-ethanol en is er 11.200 hectare aan vaste brandstoffen zoals hout en miscanthus.

Op 293.000 hectare worden gewassen geteeld voor industriële toepassingen. Ruim de helft daarvan is voor industrieel zetmeel, gevolgd door 112.600 hectare voor plantaardige oliën. Het resterende areaal wordt gebruik voor industriesuiker, grondstoffen voor geneesmiddelen, kleurstoffen en vezelgewassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Transitie klimaat en energie bedreiging of kans?

Analyse Energie

Volatiele gasprijs voorkomt verdere daling stroomprijs

Analyse Energie

Daling gasprijs zet onverminderd door

Analyse Energie

Brussel hekelt Nederlandse energietransitie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox