Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Snel een koper vinden heeft prioriteit op biomarkt

25 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Zoeken naar een koper en zorgen dat de biologische aardappelen en uien die nog in de bewaring liggen een bestemming krijgen. Dat heeft de prioriteit bij veel telers. De prijs blijft natuurlijk belangrijk, maar raakt daarbij wel wat naar de achtergrond.

Voor goede biologische aardappelen en uien blijft markt. Het is alleen wel zoeken. De houdbaarheid is wel een aandachtspunt volgens insiders. In de koeling ziet het er goed uit, maar zodra geladen en gesorteerd wordt komt er heel snel een kiem op de aardappelen of gaan de uien uitlopen. Een net iets mindere partij die een maand geleden nog wel op gemengd kon worden is nu lastig weg te werken. "Nu moeten we de kwaliteit overeind houden, anders is het snel gedaan met de vraag", aldus een sorteerder.

Matige vraag
De vraag naar biologische uien is matig. Het prijsverschil met gangbaar in de supermarkt is fors en je merkt dan dat de consument biologisch links laat liggen volgens een insider. De verwachtingen waren hoog gespannen en verschillende telers met goede uien hebben die lang vast gehouden. De vraag valt nu tegen. In de huidige markt zijn vaste relaties veel waard volgens een sorteerder. "Voor onze vaste telers doen we nu een stap extra en we merken dat dat gewaardeerd wordt ondanks dat we niet de prijs van twee maanden geleden kunnen maken." De DCA Indicatieprijs voor zowel grove als fijn uien komt uit op €35 tot €42 per 100 kilo.

Ook op de markt voor biologische aardappelen is het rustig. We kunnen nog wel een aantal weken verder met de oude Nederlandse oogst, maar we moeten wel aan de bak om ze kwijt te raken, zegt een handelaar. Verschillende handelaren geven wel aan dat de prijs niet bepalend is op het moment. Een bestemming vinden is belangrijker voor veel telers. Desondanks blijft de DCA Indicatieprijs gelijk aan vorige week op €55 tot €60 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden