Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Taaie handel in biologische aardappelen en uien

2 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De oogst van nieuwe biologische Nederlandse aardappelen is voorzichtig begonnen. De oogst van uien laat nog wat langer op zich wachten, maar is ook niet ver weg meer. Dat is te merken aan de handel in biologische aardappelen en uien uit de bewaring. De stemming was al bedrukt en die is bepaald niet verbeterd.

Snel een koper vinden voor wat nog in de schuur ligt. Dat is volgens handelaren het devies onder telers. Afnemers zijn echter niet geneigd om nu nog grote posities in te nemen. Het helpt daarbij ook niet dat de vraag naar biologische producten matig is, zoals als al langer het geval. Het effect van de tegenvallende vraag op de prijs bleef lange tijd beperkt, maar volgens insiders is de stemming nu omgeslagen.

Zoeken naar koper
De handel in biologische uien loopt stroef. Veel vrije uien liggen er niet meer in de bewaring. Voor die telers is het alleen lastig daar een koper bij te vinden. Veel sorteerders hebben voldoende werkvoorraad om de vastgelegde verplichtingen na te komen. De vrije handel moet het vooral van de export hebben en voor bijvoorbeeld de uitvoer naar Polen staan de prijzen onder druk. De DCA Indicatieprijs heeft deze week een grote stap terug gezet naar €25 tot €35 per 100 kilo voor zowel de grove als fijne sortering.

Ook voor biologische aardappelen is het zoeken naar een koper. Er zijn nog goede partijen aardappelen, maar vanuit de markt is daar weinig belangstelling voor. "Je moet er echt aan trekken om de handel rond te krijgen", volgens een handelaar. De houdbaarheid van de aardappelen wordt wel een groot probleem. De kiemrust is het grote struikelblok. Aardappelen die er goed uit zien bij het verladen en sorteren, krijgen al na een paar dagen op het schap in de supermarkt een kiem. De DCA Indicatieprijs voor goede aardappelen komt deze week uit op €50 tot €55 per 100 kilo voor zowel vastkokend als kruimig. Maar met de kanttekening dat er erg weinig handel is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden