Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Biomarkt aardappelen en uien zakt verder weg

9 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in biologische aardappelen en uien van de oogst 2021 zit er zo goed als op. En dat is op de markt te merken. Het was al niet druk meer en het wordt steeds rustiger. Dat wil overigens niet zeggen dat alle schuren al leeg zijn.

Snel afscheid nemen van de aardappelen en uien is al een paar weken het devies onder telers. Dat sentiment wordt alleen maar sterker. De eerste nieuwe aardappelen uit Nederland zijn al op de markt en ook de uien laten niet lang meer op zich wachten. De vraag naar aardappelen en uien van de oude oogst is matig op het moment. De dalende trend in de prijzen die vorige week werd ingezet, zet daardoor deze week verder door.

Misgegokt
De handel in biologische aardappelen loopt moeilijk. Volgens enkele handelaren zijn er best nog wel goede aardappelen uit de bewaring te krijgen. Afnemers hebben echter nauwelijks nog belangstelling voor de oude oogst. "Sommige telers heb de gok genomen dat er nog wel een gat zou vallen tussen de oude en nieuwe oogst", aldus een handelaar. "Die groep grijpt nu mis. Met het huidige weer groeien de tonnen er heel snel aan." Phytophthora kan nog wel een grote spelbreker worden, zo waarschuwen enkele insiders. Het is nog vroeg in het seizoen, maar vorig jaar hebben we na een paar droge zomers weer eens gezien hoe de schimmel kan huishouden in een groeizaam seizoen. De DCA Indicatieprijs voor biologische aardappelen uit de bewaring komt deze week uit op €45 tot €52 per 100 kilo.

Ook de handel in biologische uien loopt stroef. Goede vrije uien zijn er niet eens veel meer, maar als de vraag er niet is dan is alles te veel, is een veel gehoorde opmerking deze week. Kwaliteit is wel een punt van zorg volgens insiders. Verschillende partijen beginnen uit te lopen en die uien zijn voor de retail niet meer kwijt te raken. Vrije handel in uien is er weinig meer op het moment. De meeste sorteerders hebben voldoende uien voor de vaste verplichtingen en kopen niet meer bij. De export moet de kar trekken op de biologische uienmarkt en daar is het rustig met de vraag. De prijs komt daardoor verder onderdruk te staan. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €20 tot €25 per 100 kilo.

Door het gebrek aan transacties zijn dit de laatste DCA Indicatieprijzen voor de biologische akkerbouwproducten dit seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden