Shutterstock

Nieuws Energie

Steun energie-intensieve mkb'ers vanaf november

4 Oktober 2022 - Redactie

Voor mkb'ers die veel energie verbruiken komt er een Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK), heeft minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vandaag bekendgemaakt. Openstelling van de regeling kan vanwege Europese staatsteunregels echter wel duren tot het begin 2023. Het kabinet werkt daarom aan andere tijdelijke steunmaatregelen voor energie-intensieve mkb-bedrijven die vanaf november verlichting moeten bieden.

De TEK, die dus waarschijnlijk pas volgend jaar ingaat,zal kijken naar het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat uit een deel van de kostenstijging van 2022 en 2023. De steun wordt een percentage van de prijsstijging van stroom en gas keer het energieverbruik van de mkb'er, tot een maximum per onderneming. Het kabinet verwacht binnenkort bekend te kunnen maken wat de percentages en het subsidieplafond zijn, en wie precies de doelgroep is.

Tarieven kleinverbruikers meer naar beneden
Kleinere kantoren en zzp'ers kunnen net als huishoudens gebruik maken van het tijdelijke prijsplafond, de zogenoemde kleinverbruikersregeling. Daarover is vandaag bekend geworden dat het kabinet de volumegrens voor energie met 500 kWh verhoogt (van 2.400 kWh naar 2.900 kWh). De grens voor gas blijft zoals eerder voorgenomen 1.200 m3. Ook wordt het tarief dat de afnemer moet betalen lager: €1,45/m3 voor gas en €0,40/kWh voor stroom in plaats van respectievelijk €1,50/m3 en €0,70/kWh.

"Ondernemers zijn vaak net als consumenten bereid om stappen te zetten met besparen en verduurzamen, maar ontkomen vanwege de aard van hun productieproces of type dienstverlening soms simpelweg niet aan een hoog, oftewel intensief, energieverbruik terwijl ze in de kern een gezonde bedrijfsvoering hebben", zegt Adriaansens in een persbericht. "Bovendien is het niet voor iedere mkb'er meer mogelijk om zijn prijzen genoeg te verhogen om de extra energiekosten te dekken én voldoende afzet te behouden. Daarom komt het kabinet nu met extra ondersteuning via de TEK."

Winter van 2022/2023 nog te gaan
De regeling moet voldoen aan Europese staatssteunregels en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Daardoor kan de openstelling via de RVO tot begin 2023 duren. Omdat er energie-intensieve mkb'ers zijn die nu al in acute problemen zitten en nog de winter van 2022/2023 te gaan hebben, wil het kabinet vanaf november al andere maatregelen gereed hebben om voor ondernemers (tijdelijk) de bedrijfslasten te kunnen verlagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

Opinie Kasper Walet

Energietransitie grootste greenwashing in historie

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden