Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Vertrouwen telers in biologische markt groeit

6 Oktober 2022

De stemming op de biologische markten is voornamelijk rustig, maar het vertrouwen bij de handel en vooral de teler lijkt gegroeid. Vooral bij de uien is dat het geval. Peen is nog altijd goed gevraagd en bij aardappelen is het opnieuw (te) rustig.

Bij de biologische uienhandel is het aan de rustige kant. Het gewone werk loopt door, maar net als voorgaande weken zijn er geen impulsen die stemming op de markt brengen. Wel wordt er vertrouwen getankt bij de boeren. Dat komt omdat er simpelweg toch minder kilo's over de rooimatten zijn gegaan dan eerder werd gedacht. Daarnaast is ook het kleinere teeltoppervlak een factor die meespeelt en de gangbare markt die voor een sterke bodem zorgt. In het buitenland vallen de opbrengsten ook lager uit, maar dat leidt nog niet tot meer transacties. Daarnaast hebben boeren geen haast om te verkopen. De DCA Indicatieprijs voor biologische uien blijft daarom gelijk op €32 tot €38 per 100 kilo voor zowel de grove als de fijne sortering.

Aardappelmarkt iets nerveuzer
Bij de biologische aardappelen wil het nog altijd niet vlotten. De verwerking loopt wel door, maar het is rustig op dit moment. Wat gemist wordt is de afzet naar Duitsland. Voorheen werd er een behoorlijk volume geëxporteerd, maar de laatste jaren telen de Duitsers zelf steeds meer biologische aardappelen. Verder is het bekend dat de tafelaardappel op het Nederlandse bord minder in trek lijkt dan vroeger. De boer lijkt hierdoor iets nerveuzer te zijn, toch hebben nog altijd veel boeren geen haast met verkopen. Negatief gestemd zijn de handelaren en boeren zeker niet. Er is vertrouwen in de markt - mede gezien de opbrengst - en veel boeren willen gewoon een 5 als eerste cijfer in plaats van een 4. Echter daalt de bodem van de DCA Indicatieprijs voor biologische aardappelen licht van €38 tot €45 per 100 kilo, vorige week stond die op €40.

Bio peen blijft in trek
Wat betreft biologische peen is de markt een stuk vriendelijker en is de vraag af land nog altijd goed te noemen. Zo is ook het aanbod van de boeren. Voor het bewaarseizoen is er wel interesse, maar prijzen worden nog niet gegeven. Er worden ook nog geen transacties gesloten. Dit heeft te maken met de spanningen op de energiemarkt, en ook met de opbrengsten. "In het veld zie je toch echt dat er duidelijk minder opbrengst is dan normaal", vertelt een insider. Daarnaast zit er een relatief sterke gangbare markt onder die van biologische peen. Dit ondersteunt de markt. De DCA Indicatieprijs voor biologische peen directe levering heeft een stapje naar beneden gedaan en komt uit op €40 tot €45 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als over

Analyse biologisch

Stemming blijft positief op biologische markten

Analyse Biologisch

Weinig verandering in prijs op de biologische markten

Analyse biologisch

Honger naar biologische peen nog niet gestild

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox