Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Optimisme overheerst op de biologische markt

5 Januari 2023

De stemming zit er aardig in op de biologische markt. De vraag naar biologische aardappelen, peen en uien is niet overdreven groot. Door relatief hoge prijzen in het gangbare kanaal ligt er een stevige bodem in de markt en dat sterkt het vertrouwen van telers in de tweede helft van het seizoen.

Telers met goed product in de schuur hebben geen haast met verkopen, dat merken verschillende handelaren op het moment. De prijzen liggen op een behoorlijk niveau en gezien de matige Europese oogst van uien en peen, zou de vraag nog weleens verder aan kunnen trekken. Maar de Nederlandse biologische akkerbouwsector moet het in belangrijke mate van de export hebben. Regionaal product heeft zeker in het biologische segment bij de meeste afnemers de voorkeur. Daarom houden vooral de Duitse kopers zich nog redelijk mak op het moment. Hoge prijzen hebben echter als keerzijde dat afnemers meer zoeken naar goedkoper product en dat zou voor Nederland later in het seizoen nog een risico kunnen zijn. "Vergeet ze niet te verkopen", zeggen enkele insiders.  

Schone markt
De gangbare uien maakten de afgelopen weken een stap naar boven en daar worden ook de biologische uien in mee getrokken. Vooral de grove biologische uien verdwijnen nu ook in het gangbare kanaal. De voorraad biologische uien voor later in het seizoen is daardoor behoorlijk geslonken en dat houdt de markt schoon. Prijzen lopen behoorlijk uiteen op de biologische markt. De DCA indicatieprijs voor grove uien loopt van €44 tot €50 per 100 kilo en voor de fijnere sorteringen van €42 tot €48 per 100 kilo.

De biologische peen loopt relatief vlot weg. Er komt wel wat extra aanbod los van peen die in kwaliteit achteruit gaat. Opvallend is dat er maar weinig peen richting de industrie verdwijnt. Vrijwel alles wordt gespoeld en in het zakje verkocht. Dat is een teken dat er een gezonde markt is volgens sommige handelaren. De DCA Indicatieprijs voor biologische peen staat deze week op €46 tot €50 per 100 kilo.

De markt voor biologische aardappelen is erg rustig. Er zijn telers met buitenluchtbewaring die de kiemrust van de aardappelen niet meer kunnen bewaren. Ook sommige telers met mechanische koeling hebben moeite om uitlopen te voorkomen. Dat zorgt voor wat druk op de markt. Deze aardappelen waar een kiem op zit verdwijnen in de meeste gevallen richting de verwerkende industrie. Prijzen voor deze aardappelen liggen volgens verschillende insiders ruim onder de €30. De DCA Indicatieprijs voor goede aardappelen komt deze week uit op €32 tot €37 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Biologische peen blijft grote sprongen maken

Analyse biologisch

Markt biologische aardappel zakt verder weg

Analyse Biologsich

Telers houden vertrouwen in de biologische markt

Analyse Biologisch

Biologische markt loopt stroef door beperkte vraag

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox