Agrifoto

Analyse Meststoffen

Kunstmestmarkt staat voor grote logistieke uitdaging

15 Februari 2023 - Jesse Torringa - 4 reacties

De meststoffenmarkt mag dan dalende zijn maar staat voor een grote logistieke uitdaging. De voorraden bij de handel zijn minimaal en boeren blijven nog altijd afwachten met inkopen, in de hoop op nog lagere prijzen. Dat brengt problemen met zich mee. Inmiddels is KAS gedaald tot € 50 per 100 kilo.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In een dalende markt koopt vrijwel niemand, dat is nu het geval op de kunstmestmarkt en een logische strategie van de boer. Het is positief dat de prijzen dalen maar het brengt wel een ander probleem met zich mee. Leveranciers staan voor een logistieke uitdaging en de levertijd kan de komende periode nog wel eens lang worden. Daarnaast kan de prijs van kunstmest ook weer toenemen.  

Prijsrally
De afgelopen maanden waren de kosten om kunstmest te produceren op zijn hoogst, wat ervoor zorgt dat kunstmest ook relatief duur aangeboden werd. De prijs liep in het najaar zelfs op naar meer dan €80 per 100 kilo voor KAS. Met de verwachting dat de gasprijs hoog bleef gedurende de winter of juist nog zou kunnen toenemen, is er voorzichtig door inkopers een bepaald volume gekocht. Echter bleek het tegendeel waar te zijn en daalde de gasprijs tegen alle voorspellingen in, met als gevolg dat kunstmest ook goedkoper werd. De boer kocht niets in en nam een afwachtende houding aan. Het resultaat: inkopers bleven met dure meststoffen zitten en draaiden verlies op hun aangekochte volume. Met name vanaf november 2022 daalde de prijs voor stikstofhoudende meststoffen fors.

{{dataviewSnapshot(48_1676466149)}}

Inkopers van meststoffen en tussenhandel lopen veel risico met de inkoop van veel volume in een markt die allesbehalve stabiel is. Daarom kopen zij nu maar een zeer beperkte voorraad in. Hiermee is het risico het kleinst dat zij blijven zitten met te dure ingekochte meststoffen. Dat terwijl de piekvraag van meststoffen dit jaar groter zal zijn dan ooit, doordat boeren nog altijd weinig hebben ingekocht. De vraag neemt normaliter vanaf februari toe en piekt in het voorjaar. Door zeer kleine voorraden is er maar een beperkte hoeveelheid kunstmest beschikbaar om te verkopen. Dat zorgt voor mogelijk veel langere levertijden.

Toepassingsmoment
De kans om kunstmest goed toe te passen wordt kleiner naarmate de tijd vordert. Het kan voorkomen dat de omstandigheden vroeg in de lente uitstekend zijn om kunstmest toe te passen en later juist minder, door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Heb je dan lang gewacht op je kunstmestlevering en moet je toepassen onder mindere omstandigheden, dan kost dat je opbrengst en dus ook geld.

Meststoffen kunnen weer stijgen
Niet alleen zal het een probleem vormen voor de logistiek, ook zal de grote vraag een prijsopdrijvend effect kunnen hebben, omdat de vraag vele malen groter is dan dat er voorraden zijn. De stijging zal dan niet om tientallen euro's per 100 kilo gaan maar wanneer ergens een tekort van is, kan het hard gaan. Dat hebben we afgelopen seizoen in de lentemaanden wel gemerkt op de meststoffenmarkt.

Inmiddels is het medio februari en is het voorjaar niet ver meer weg. Normaliter begint ook de vraag naar kunstmest vanaf februari op te lopen en dat is ook nu het geval, merken leveranciers. Het loopt nog geen storm maar de vraag en interesse neemt wel toe. Zij proberen daar zo goed mogelijk op te anticiperen met het inkopen van meststoffen, wat lastig is met de fluctuerende prijzen. Overigens loopt de uitlevering van meststoffen op dit moment 50% achter op wat normaal is bij de telers.

Huidige KAS-prijs
Door de inkoop van meststoffen tegen hoge prijzen afgelopen najaar, zat de kunstmestmarkt muurvast. De gasprijs was hard dalende, maar dat was nog niet te zien aan de kunstmestprijzen. Pas in november daalde KAS fors en inmiddels noteert KAS geleverd in bigbags van 600 kilo €52,80 per 100 kilo. Vorige week was dat nog € 54,80 per 100 kilo. KAS losgestort zit op €50,80 per 100 kilo volgens de weekprijzen van Farmers4All. 

De prijzen voor kali- en fosfaat houdende meststoffen blijft gelijk en noteren respectievelijk €85,30 en €100,80 per 100 kilo. Kali- en fosfaatmeststoffen dalen tot nu toe nog maar nauwelijks. Het aanbod dat langzaam toeneemt moet de prijzen drukken, maar doordat bij de productie van kalimeststoffen veel minder gas nodig is ten opzichte van stikstofmeststoffen, dalen deze tot nu toe nauwelijks.

Ook de afgelopen weken haperde de kunstmestmarkt gedeeltelijk. Dat komt doordat er maar weinig werd ingekocht door de boer en dat de aangekochte voorraden bij de handel telkens iets minder waard werden. Er is tenslotte behoorlijk wat kunstmest tegen hoge kosten geproduceerd en daarvoor moet wel betaald worden. Daarmee lijkt de winst die afgelopen jaar behaald is door de kunstmestproducenten komend jaar lager uit te pakken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden