Shutterstock

Nieuws Grond

Agrarisch vastgoed in trek, ook buiten de sector

23 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een gemiddeld goed jaar voor de agrarische sector en veel onzekerheid veroorzaakt door het stikstofbeleid en de uitkoopregelingen, zo vat makelaarsvereniging NVM de agrarisch onroerendgoedmarkt samen in het jaarrapport over 2022. De prijzen voor agrarische bedrijven en landbouwgrond zitten daardoor in de lift en tegelijkertijd wordt er minder te koop aangeboden. En dat terwijl de belangstelling voor agrarisch onroerendgoed ook van buiten de sector toeneemt.

De gemiddelde prijs van bouwland is in 2022 met 14% gestegen ten opzichte van een jaar eerder en bedroeg gemiddeld €84.700 per hectare. De hoger grondprijs komt deels door de hogere prijzen voor graan, aardappelen, bieten en uien. Een andere reden die de NVM noemt is de sterk toegenomen vraag naar akkerbouwgrond voor de plaatsing van windturbines. Door de hoge energieprijzen is de vraag naar locaties voor windmolens extra hard gestegen. Grasland is eveneens duurder geworden in 2022, maar met een prijsstijging van 7% ten opzichte van 2021 is de stijging wat bescheidener dan voor bouwland. Gemiddeld kostte een hectare grasland €66.300. Schaarste is volgens de makelaarsvereniging één van de belangrijkste oorzaken voor de stijgende trend in de prijs voor grasland. Het bestaande areaal krimpt door bijvoorbeeld vraag vanuit woningbouw, natuur of infrastructuur. In de toekomst zou de vraag naar grasland volgens de NVM verder kunnen stijgen door de afbouw van de derogatie. Veehouders mogen dan minder dierlijke mest per hectare uitrijden en door extra grond of samenwerking met akkerbouwers kunnen veehouders de kosten voor mestafzet drukken.

Stikstofruimte
Het aantal complete agrarische bedrijven dat door NVM-leden is verkocht is in 2022 met meer dan een kwart afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. In totaal zijn er in 2022 247 bedrijven verkocht om 341 in 2021. De gemiddelde transactieprijs van een landbouwbedrijf is met 20% wel flink gestegen naar €1,7 miljoen. In totaal zijn er in 2022 59 melkveebedrijven verkocht met een gemiddelde prijs van €3,26 miljoen. De gemiddelde prijs lag nooit eerder zo hoog. De gemiddelde tijd dat een melkveebedrijf te koop stond in 2022 was 184 dagen. Dat is 100 dagen korter dan in 2021. Lang niet alle melkveebedrijven worden voortgezet volgens de NVM. Verschillende bedrijven zijn opgekocht met als doel stikstofruimte te verkrijgen. Daarnaast is de grond rondom bedrijven interessant voor sierteeltbedrijven, als compensatiegrond of voor projectontwikkelaars die grond kopen voor woningbouw.

De verkoop van intensieve veehouderijbedrijven is gestagneerd in de tweede helft van 2022. De marges van deze bedrijven stonden onder druk door sterk gestegen kosten en achterblijvende opbrengsten. Onduidelijkheid over opkoopregelingen zorgen er voor dat intensieve veehouders die plannen hebben hun bedrijf te verkopen dat voor zich uit schuiven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Grondprijs
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden