Suiker

suikerbieten belgie

Analyse Suiker

Groeizaam weer doet Europese suikerbieten goed

De suikerbieten in Europa hebben geprofiteerd van het groeizame weer de afgelopen weken waardoor de opbrengst afstevent op het langjarig gemiddelde met een kleine plus. Ook het termijnmarkt contract suiker in Londen noteert de laatste weken weer een plus.
19 September 2023
suikerbieten bietencampagne

Nieuws Suiker

Franse suikerfabriek wil geen areaaluitbreiding

De Duitse suikerfabriek Südzucker wil niet dat telers voor de Franse dochter Saint Louis Sucre (SLS) het bietenareaal volgend seizoen uitbreiden. De suikerproducent is namelijk bang voor stevige concurrentie op de Europese suikermarkt vanuit Oekraïne. Dat blijkt uit een brief die is ingezien door Reuters.
14 September 2023
suikerbieten bietenoogst

Nieuws Suikerbieten

Bietencampagne 2023 start vroeg, maar minder zoet

In veel Europese landen zijn de kalkovens weer ontbrand, de rooimachines gestart en de bietenstroom op gang gekomen. Opnieuw kan de Europese bietsuikeroogst niet voldoen aan de vraag, zo is de verwachting. Een moeilijk groeiseizoen speelt ook de biet- en suikeropbrengsten parten.
12 September 2023
suikerriet

Analyse Suiker

Braziliaanse topoogst kan suikerprijs niet verlagen

Stabiliteit is al langere tijd ver te zoeken bij de suikernoteringen in New York als Londen. De puike Braziliaanse suikerrietoogst, die dat de records aan elkaar rijgt, laat zich iedere week gelden op de termijnmarkten. De wereldwijde zorgen over de beschikbaarheid van de zoetstof blijven desondanks aanhouden. Dat geldt ook voor Europa, hoewel dat niet zo zeer ligt aan de hectare-opbrengsten van de suikerbieten. Deze zijn de afgelopen maand weer iets verbeterd.
22 Augustus 2023
suiker euro

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

De perikelen rond El Niño en de Braziliaanse suikerrietoogst houden de suikermarkt redelijk in bedwang. Dat is niet anders op de Europese suikermarkt, waar de prijzen hoog blijven. Oekraïne blijft ondanks het exportquotum suiker uitvoeren naar Europa en kan zoals het nu lijkt op een goede bietenoogst rekenen.  
8 Augustus 2023
suikerbieten

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

De suikernoteringen in zowel Londen als New York verkennen het plafond in de markt. Deels komt dat door tegenvallers in de productie, met andere woorden: het groeiseizoen voor zowel suikerriet als bieten zit niet overal mee. Maar ook de ontwikkelingen in de energiemarkt geven suiker steun.
25 Juli 2023
akkerbouw suikerbieten bietenveld

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

De suikerprijzen in Europa hebben hun piek nog altijd niet bereikt en stegen afgelopen maand opnieuw. Ondanks de hoge prijzen wordt er in Europa niet achter de verhitte markt aangeteeld. Daarnaast laat de start van het nieuwe groeiseizoen te wensen over. 
30 Mei 2023
suiker euro

Analyse suiker

Zit er een suikercrisis aan te komen?

De suikerprijzen zijn in een soort stroomversnelling terechtgekomen. Wereldwijd blijven de prijzen stijgen door zorgen over krappere suikervoorraden en lagere productie. Inmiddels heeft de notering in Londen het hoogste punt bereikt sinds 2011 en de Europese spotmarkt staat nog hoger. Is dit een voorbode van een suikercrisis?
16 Mei 2023
suiker

Analyse suiker

Europa importeert bijna dubbel zoveel suiker

De suikerprijzen lijken van geen ophouden te weten. Wederom nemen de zorgen over krapper aanbod toe en stijgen de prijzen. Daarnaast zorgt het natte voorjaar voor onrust over de suikerproductie voor komend seizoen. 
2 Mei 2023
suikerbieten bietenoogst

Nieuws 7e Actieprogramma

Teleurstelling bij Cosun om winterteeltenlijst

Verbazing en teleurstelling zijn ontstaan bij bietenverwerker Cosun na publicatie van de 'winterteeltenlijst' in het kader van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Alleen wanneer suikerbieten ná 1 november worden gerooid, geldt het gewas als winterteelt. Dit terwijl juist bieten veel stikstof opnemen, zo beargumenteert de coöperatie.
21 April 2023
suiker

Analyse Suiker

Suikermarkt smaakt steeds zoeter voor bietentelers

De suikerprijzen blijven wereldwijd stijgen als gevolg van zorgen over krappere productie en voorraden. Deze prijzen smaken uiteindelijk zoet voor bietentelers, maar tot een hogere animo voor de suikerbietenteelt leidt dat vooralsnog niet. Oost-Europese landen verbieden naast graan en zuivel ook de import van suiker uit Oekraïne. Dat terwijl Oekraïne dit jaar fors heeft geleverd aan het vragende Europa.
18 April 2023
suiker

Analyse suiker

Suikerprijs in Europa weet van geen ophouden

De suikerprijzen op de spotmarkt in Europa blijven maar stijgen door de tekorten van dit seizoen. De krimpende bietenteelt in Europa zorgen ook voor een prijsopdrijvend effect. Dat kan positief uitpakken voor de bietenprijs komend seizoen. Wereldwijd blijft suiker ook toenemen in prijs.
4 April 2023
suiker euro

Analyse suiker

Suikerprijs heeft voorlopig weinig redenen om te dalen

Ondanks het wereldwijde suikeroverschot dat komend seizoen verwacht wordt, blijven de suikernoteringen op hoog niveau. Europa stevent wel af op een magere suikerproductie. De FAO-suikerprijsindex heeft inmiddels zijn hoogste punt in zes jaar bereikt.
21 Maart 2023
suikerbieten frankrijk suikerfabriek

Nieuws suikerbieten

Tereos sluit suikerfabriek door krimpende bietenteelt

De Franse suikerproducent Tereos gaat een van zijn suikerfabrieken in Frankrijk sluiten. De suikerproducent is genoodzaakt tot een reorganisatie, mede doordat de komende jaren een scherpe daling van de suikerbietenproductie verwacht wordt.
9 Maart 2023
suiker

Analyse suiker

Suikerprijs weet van geen ophouden en stijgt door

De rally waarin de suikermarkt zit, blijft maar door denderen en kent geen rempedaal. De spotprijzen in Europa doen wederom een flinke stap omhoog door de lagere productie en krappere voorraden. De suikerproductie aankomend seizoen staat ook onder druk, gelet op het krimpende areaal.
7 Maart 2023
akkerbouw suikerbieten suiker bietenhoop bietenoogst

Analyse suiker

Bietenteelt EU onvoldoende om suikermarkt te voorzien

De suikerprijs in Europa is afgelopen jaar al fors toegenomen, maar heeft zijn top nog zeker niet bereikt. Er wordt fors meer geïmporteerd door het tekort op de Europese markt. Berichtgeving over de wereldwijde suikerproductie die goed lijkt, brengt de prijs nog niet van de leg.
23 Februari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox