Suiker

suikerbieten bietenoogst

Analyse Suiker

Veel tonnen bieten, suiker valt wat tegen

De suikernoteringen laten een wisselend beeld zien. In Londen staat de prijs licht onder druk terwijl in New York de koers in de lift zit. Analisten kijken naar twee belangrijke ontwikkelingen die de markt beide een andere richting op duwen.
Eergisteren 08:00 uur
droogte suikerbieten

Analyse Suiker

Suikeroogst EU lijdt onder droogte en energiemarkt

Europees gezien zet de droogte een behoorlijke rem op de groei van suikerbieten. In Nederland is de verwachting nog wel dat er een bovengemiddelde suikeropbrengst zal komen, maar de verwachte topopbrengst zal waarschijnlijk toch uitblijven. Ook de energiemarkt is straks van invloed op de suikerproductie.
1 September 2022
akkerbouw suikerbieten suiker bietenhoop bietenbewaring

Nieuws Suiker

Nordzucker rekent op kleinere bietenoogst

De Duitse suikerfabrikant Nordzucker gaat er vanuit dat de bietenoogst dit seizoen kleiner uitvalt dan een jaar eerder. De droogte in Europa is daarvan de belangrijkste oorzaak, zo heeft het bedrijf voor aanvang van de campagne - die op 3 september start - bekend gemaakt.
29 Augustus 2022
suikerbieten

Nieuws Suikerbieten

Cosun rekent op 'sterk verbeterde' bietenprijs

Cosun verwacht dat de bietenprijs over het lopende campagnejaar 2022 zo'n 20 tot 30% hoger ligt dan over het vorige jaar 2022. Daarmee compenseert de bietenprijs volgens het coöperatief voedingsconcern de kostenstijgingen in de teelt. Cosun meldt daarbij dat de aangesloten leden-telers voor het komende jaar meer suikerbieten kunnen inzaaien.
26 Augustus 2022
suikerbieten bietenoogst

Analyse Suiker

Franse suikergigant rekent op krimp van de bietenteelt

De suikermarkt laat een ligt herstel zien na de forse daling die half juli werd ingezet. De vraag naar ethanol speelt daarbij een belangrijke rol. Het Franse suikerbedrijf Tereos kwam vandaag met een opmerkelijke opbrengstprognose voor de Franse bietenoogst. De totale oogst valt overigens wel lager uit volgens het bedrijf en dat vraagt om aanpassingen in de strategie.
5 Augustus 2022
aardappelen akkerbouw aardappelveld aardappelperceel

Nieuws Prognose CBS

Aardappelareaal fors hoger, veel minder zaaiuien

De Nederlandse akkerbouwers hebben dit jaar flink geschoven in de bouwplannen met de gewassen. Zo daalt het areaal zaaiuien flink, terwijl juist veel meer consumptieaardappelen zijn gepoot. Ook is veel minder peen ingezaaid. Het areaal granen als tarwe en gerst is dit jaar stevig toegenomen.
30 Juni 2022
suikerbieten

Nieuws Suikerbieten

Cosun sleutelt aan opzet van bietenprijs

Cosun gaat de calculatie van de jaarlijkse bietenprijs aan de aangesloten leden-telers vanaf dit jaar aanpassen. Hiermee hoopt het coöperatieve concern dat de hoogte van de bietenprijs beter aansluit op de actuele ontwikkelingen op de suikermarkt. Over de oogst van dit jaar kan dat, gelet op de huidige ontwikkelingen op de mondiale suikermarkt, dan een hogere bietenprijs inhouden. 
30 Juni 2022
suiker

Analyse Suiker

Suikerbieten staan er in Europa bovengemiddeld op

India pakte gisteren 24 mei groots uit met het bekend maken van een exportverbod op suiker. Dat kan een nieuwe dimensie toevoegen aan de suikerprijs, die momenteel de weg naar boven weer heeft ingezet. Verder werd duidelijk dat de suikerbieten in Europa er bovengemiddeld op staan zo vlak na de zaai.
25 Mei 2022
suikerbieten zaaien bietenzaaien Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Overzaai ligt op de loer bij suikerbieten

De neerslag van afgelopen week heeft een einde gemaakt aan de vlotte zaai van suikerbieten. Bijna 80% is gezaaid, maar door de mindere weersomstandigheden is het zaak de gezaaide percelen en veldopkomst goed in de gaten te houden.
14 April 2022
suikerbieten bietenzaaien Agrifoto

Analyse Suikerbieten

Bietenteelt in heel Europa minder interessant

Er worden dit jaar minder suikerbieten gezaaid in de Europese Unie. Dat denkt het suikercomité dat maandelijks in Brussel over de suikersector vergaderd. De prijzen mogen dan zijn toegenomen, dat beweegt telers niet om meer bieten te verbouwen. Kan de prijs nog een verdere stap maken en het tij keren in de suikerbietensector?
6 April 2022
Duynie

Nieuws Duynie

Duynie vervangt na twee jaar de directeur

Anton van Dam is benoemd tot nieuwe de nieuwe CEO van Duynie Group. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Duynie is onderdeel van Royal Cosun en richt zich op het verwaarden van plantaardige bij- en restproducten uit de levensmiddelen- en biobrandstofsector.
28 Februari 2022
uien inschuren Agrifoto2

Nieuws CBS

Minder aardappelen, meer uien volgens oogstraming

De bruto opbrengst van aardappelen oogst 2021 valt bij 11% lager uit dan vorig jaar. Dat maakte het CBS vandaag (donderdag 27 januari) bekend met de publicatie van de definitieve oogstraming. De uienoogst van 2021 is daarentegen bijna 12% groter dan vorige jaar.
27 Januari 2022
suiker Sudzucker

Analyse Suiker

Goede prognoses temperen prijsstijging in suiker

De Verenigde Staten, Nederland, India en Rusland. Allemaal hebben ze deze week positieve cijfers over de suikermarkt naar buiten gebracht. Die positieve verwachtingen en resultaten temperen de huidige prijsstijging in suiker, veroorzaakt door de hoge notering van Brent-olie, iets. De Chinese productiedaling is nog wel een punt van zorg.
20 Januari 2022
suikerbieten bietenhoop

Achtergrond suiker

'Allulose heeft veel potentie als suikervervanger'

Met de huidige voedingstrends groeit de vraag naar een volwaardige suikervervanger. Het caloriearme allulose kan die rol vervullen en doet dat reeds in landen als de Verenigde Staten en Japan. Er liggen ook kansen voor de Nederlandse suikerbietenteelt. Een consortium van vier bedrijven, waaronder Cosun Beet Company, werkt aan de toelating in Europa.
30 December 2021
suiker

Analyse Suiker

Europese suikersector hekelt goedkope import

De Europese suikerproducenten zijn boos dat er steeds meer goedkope suiker uit Midden-Amerika op de Europese markt komt. De quota om suiker belastingvrij deze kant op te exporteren worden jaarlijks verhoogd. Dat staat volgens koepelorganisatie CEFS haaks op de suikerprijzen die nu dan hoog mogen zijn, maar afgelopen vier jaar aanhoudend laag waren.
23 December 2021
akkerbouw suikerbieten bietenoogst bietenplant vorst winter

Nieuws Cosun

Calamiteitenregeling Cosun open vanwege vorst

De vorst van afgelopen dagen heeft lokaal voor schade gezorgd aan de bieten die nog in het land staan. Ook zijn er partijen aan de hoop die niet of niet tijdig zijn afgedekt, meldt Cosun. Cosun heeft daarom een calamiteitenregeling opengesteld van 23 december tot 31 december.
23 December 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief