Veel nieuwe octrooien

Experts wijzen op dreigende monocultuur

15 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Door het veelvuldig toekennen van octrooien op klassiek veredelende groenten en gewassen, dreigen we in een monocultuur te komen. Dat zeggen experts vrijdag op BNR radio. Louise Vet, professor ecologie aan de Wageningen Universiteit, meent deze patenten leiden tot een enorme monopolie van een paar grote bedrijven, die nu al veel van deze zaden in hun bezit hebben. 

De gewone patenten voor broccoli, uien, sla en komkommer maken het ontzettend moeilijk voor anderen om met deze zaden en planten verder te gaan. ‘De hele Nederlandse tuinbouw leunt op goede en slimme innovaties. Dat wordt hierdoor geblokkeerd en dan gaan we toe naar een monocultuur: dat we over de hele wereld zo"n beetje dezelfde rassen op de markt brengen.’ 

Vet vindt dat het Europees Octrooibureau (EOB) hierop terug moet komen. ‘Het Europees Parlement zal uiteindelijk moeten besluiten dat dit een onwenselijke ontwikkeling is die gestopt moet worden’, aldus Vet op BNR. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
bookeskook 15 Maart 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uienmarkt/artikel/item/10822409/Experts-wijzen-op-dreigende-monocultuur-tuinbouw]Experts wijzen op dreigende monocultuur tuinbouw[/url]
Helemaal mee eens, alleen voordat een democratie op zulke ontwikkelingen reageert is het te laat. Politici snappen van voedselvoorziening sowieso erg weinig. Het meest beangstigende is dat de plantenveredeling in handen is van de chemiereuzen die ook de bestrijdingsmiddelen verkopen. Dan kun je er vanuit gaan dat de veredeling op ziekteresistenties op zijn minst geen prioriteit meer heeft wegens tegenstrijdige belangen. Ja monsanto, bayer en hun vrienden zijn op deze manier degenen die bepalen hoeveel gewasbeschermingsmiddelen de consument in de toekomst gaat eten.
Monica 15 Maart 2013
Wellicht een einde aan MONOcultuur in zicht, en dan ook liefst een einde aan de handelingen van dreigende MONOpoliserende bedrijven.
vd vorst 15 Maart 2013
kunnen we nog wel terug??volgens mij zijn we alovergeleverd aan de enkele grote spelers, met het risico dat we steeds meer afhankelijk gaan worden van die enkele grote spelers ,en dus zij maken de prijs en dan is het slikken of stikken.En is er al niet genoeg monocultuur ??????
Eenheidssaus 15 Maart 2013
vd vorst schreef:
kunnen we nog wel terug??volgens mij zijn we alovergeleverd aan de enkele grote spelers, met het risico dat we steeds meer afhankelijk gaan worden van die enkele grote spelers ,en dus zij maken de prijs en dan is het slikken of stikken.En is er al niet genoeg monocultuur ??????


overal hetzelfde: de mensen maken zelf geen eten meer klaar en alles komt van grootgrutter Albeir. de fabriekssaus wordt één maal per week aangemaakt voor alles dezelfde smaak: bwahhheih.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden