Een vlak uienjaar

Uienpool PPA noteert gemiddeld 12,25 euro

4 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

PPA Group heeft voor seizoen 2012/13 een gemiddelde notering behaald van 12,25 euro, leveringsweek 11. Dit is een netto prijs in tegenstelling tot sommige andere pools waar nog kosten voor onder meer transport en commissie van de presenteerprijs af moeten.

Het bemiddelingsbureau in uien vindt het belangrijk om een netto prijs te presenteren. ‘De teler wil weten wat hij in zijn portemonnee krijgt. Voor onze pool betekent dat dit jaar een bedrag van 12,25 euro per 100 kg voor leveringsweek 11 (11 tot en met 17 maart). Daar zijn alle kosten vanaf’, aldus Jelle van der Krift van PPA. De bewaarpremie is vastgesteld op 0,10 cent per week.

Van der Krift schetst een seizoen zonder spectaculaire uitschieters. ‘De aflandperiode duurde lang. In Flevoland lag begin oktober 30 procent van de uien nog op het land, in Groningen zelfs 80 procent. De inschuurperiode bleef daarom tot november boven de markt hangen daarna kwam koprot om de hoek kijken, waardoor sommige telers versneld afscheid van hun product moesten nemen.’

Ook daarna bleef de markt volgens Van der Krift flauw. ‘Het kabbelde een beetje door. Er was genoeg aanbod met als gevolg dat de baalprijzen niet omhoog wilden. Op een gegeven moment werd er volop gespeculeerd dat Rusland aan de markt zou komen, maar er is nagenoeg niet verladen voor die bestemming. Dit had ook te maken met de grote financiële risico’s. Maar ook zonder Rusland hebben alle uien een bestemming gevonden in de wereld en dat is een zeer positieve ontwikkeling", vindt Van der Krift.

Toch wist de prijs uiteindelijk nog een stap te maken. Eind april kwam er meer vraag en klom de prijs speculatief boven de 15 euro, maar al gauw ging de handel weer over op de dagmarkt die tussen de 11 en 15 euro lag, afhankelijk van de kwaliteit. Het seizoen kende de nodige kwaliteitsproblemen. Een tarrapercentage kan Van der Krift niet geven, omdat het beeld heel erg wisselend was in de verschillende delen van het land.

Zijn verwachtingen voor het komende seizoen zijn positief. ‘Een areaaluitbreiding van 4 procent, zoals het CBS deze week bekend maakte, hoeft absoluut geen belemmering te zijn voor de prijs. Nederland heeft dit jaar bewezen gigantisch veel kilo’s te kunnen exporteren. Als we als sector een goede kwaliteit kunnen leveren, liggen er absoluut kansen voor Nederlandse uienteelt. Wat betreft de groei van de zaaiuien kan het twee kanten op. Blijft het een paar weken droog en warm, dan gaat het opbrengst kosten, maar is het vochtig en nat tot aan de oogst, dan is de opbrengstpotentie goed.’

PPA13 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Nieuws Uien

Mindere kwaliteit hindert uienpools PPA niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden