Spannende tweede helft

PPA-uienpool zet 19,04 op bord voor week 11

1 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Met een presentatieprijs van 19,04 euro per 100 kg op week 11 is PPA Uienpool tevreden over het resultaat van haar pool. PPA presenteert een netto uitbetaalprijs inclusief Globalgap. 

‘Voor de handel was 2013/14 een moeilijk jaar vol verwachtingen, tegenvallers, maar ook zeker kansen’, licht Jelle van der Krift van PPA het resultaat toe. Voor PPA leidde dat tot een gemiddelde prijs van 19,04 euro per 100 kg voor week 11. ‘Andere uienpools presenteren week 12; die prijs ligt bij onze pool op 19,19 euro . Ik ben dan ook zeer tevreden.’ Zeker afgezet tegen het vijfjarig gemiddelde van 14,79 euro en de 11,66 euro dat de pool sinds de oprichting in 1996 gemiddeld behaalde.

Het uienseizoen begon in 2013 aarzelend. ‘Aanvankelijk leek het erop dat er geen kilo’s en maatsortering in de uien kwamen . Door dit geringe aanbod hadden handelaren af land hoog ingezet. Toen half augustus regen kwam is er met name in Oostelijk-Flevoland en in de Noordoostpolder toch nog veel bijgegroeid.’ Het tarrapercentage was afgelopen jaar erg verschillend. 

Van der Krift is tevreden over de kwaliteit van de uien in de pool. ‘Helaas speelde koprot ook dit jaar in Nederland een rol bij sommige telers, waardoor er in november en december versneld partijen op de markt kwamen. Door het continue aanbod tot maart werd de prijs gedrukt. In februari begon de handel weer wat uien te kopen voor de langere termijn, omdat er een tekort zou dreigen. Gevolg was dat de prijs weer steeg’, zo beschrijft van der Krift het seizoen. De pool wist bij levering in week 18 dan ook een prijs te maken van 20,09 euro. 

De tweede helft van het verkoopseizoen noemt hij grillig. ‘Er waren een hoop verwachtingen, maar vanwege allerlei factoren is het niet verlopen als verwacht. Dat heeft voor sommige sorteerbedrijven helaas niet zo goed uitgepakt.’ Op de pooldeelnemers is hij trots. ‘We hebben deze prijs met elkaar gerealiseerd, mede omdat er wel eens moest worden geschoven. Partijen waaraan mogelijk wat mankeerde werden eerder afgezet. Ik ben ervan overtuigd als we met elkaar blijven werken aan een beter kwaliteit. de uienketen in Nederland voorop blijft lopen.

ppapoolprijzen.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Nieuws Uien

Mindere kwaliteit hindert uienpools PPA niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden