Franse telers boos

Nederlandse concurrentie in sjalot oneerlijk

15 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

In Frankrijk zijn de boeren weer boos. Ditmaal zijn het de sjalottentelers.  En ze zijn boos op Nederland. Daarom blokkeerden ze woensdag de RN12, de snelweg van Parijs naar Bretagne, en het centrum van Morlaix met duizenden tonnen sjalotten. Dat meldt France 3 die hierover een filmpje maakte.

Met 300 trekkers dumpten Franse sjalottentelers zo’n 3000 ton sjalotten. Door de actie werd het verkeer in beide richtingen verspert. Ze protesteerden hiermee tegen oneerlijke concurrentie uit Nederland. In vijf jaar tijd zou Nederland 20 procent van de Franse markt hebben veroverd. Een klap voor de boeren in Bretagne en in de Loire-Vallei, die meer dan 80 procent (40.000 ton) van de Europese productie vertegenwoordigen.

De huidige prijs van traditionele sjalotten is 5 cent per kg, terwijl deze vorig jaar 30 cent was. Met een kostprijs van 40 cent, draaien de telers verlies. De Franse telersvereniging van sjalotten oefent al langere tijd druk uit op de staat, maar zegt ook de consument te willen informeren over uien die vermomd zijn als sjalotten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Het blijft kwakkelen op de uienmarkt

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden