Meer stoppers

Akkerbouwers zien uitbreiding minder zitten

20 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Voor het derde jaar op rij zijn er minder akkerbouwers met uitbreidingsplannen. Ook hebben meer telers het plan opgevat met hun bedrijf te stoppen. Dat blijkt uit de AkkerbouwScanner 2015 van AgriDirect.

Dit jaar heeft 16,0 procent van de Nederlandse akkerbouwers plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Dat betekent dat er voor het derde jaar op rij minder uitbreiders zijn. In 2012 had 20,5 procent van de akkerbouwers plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden.

Naast een daling van het percentage uitbreidingsplannen, stijgt het percentage ‘stoppers’. In de afgelopen jaren zagen de onderzoekers het percentage akkerbouwers met beëindigingsplannen afnemen, maar dit jaar neemt het percentage ‘stoppers’ binnen de akkerbouwsector weer toe. Van de ondervraagden heeft 4,5 procent plannen om de bedrijfsactiviteiten af te bouwen of te beëindigen.

Het niveau van de opvolgers is echter stabiel. Al enkele jaren op rij staat binnen de Nederlandse akkerbouwsector vrijwel een vergelijkbaar percentage opvolgers klaar om het roer over te nemen op het bedrijf. Dit jaar zien we een lichte stijging van 37,6 procent in 2014 naar 38,6 procent in 2015. De sombere tendens wijdt AgriDirect aan de slechte prijzen op de consumptieaardappelmarkt dit jaar.

De AkkerbouwScanner is een jaarlijkse telefonische inventarisatie van AgriDirect onder Nederlandse akkerbouwbedrijven. In de maanden januari t/m maart 2015 werden ruim 6.000 agrariërs met minstens 10 hectare akkerbouwgrond benaderd met vragen over hun toekomstintenties en de aanwezigheid van een mogelijke bedrijfsopvolger.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden