Vertrouwen daalt

Maatschappelijke onrust zet Nefyto aan tot dialoog

23 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Vanwege de aanhoudende maatschappelijke onrust over (de toelating van) gewasbeschermingsmiddelen op vele fronten is een bredere dialoog nodig over plantgezondheid en de plaats die gewasbescherming inneemt. Daarover wil Nefyto, de brancheorganisatie van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie, met Staatssecretaris Dijksma van Economische zaken is gesprek.

Nefyto en de aangesloten bedrijven zeggen in een brief aan Dijksma dat zij zich zorgen maken over de maatschappelijke en politieke onrust over gewasbescherming. Daarnaast zijn zij bezorgd over het gebrek aan vertrouwen dat wordt geuit. Niet alleen in de richting van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie, maar ook tot de instanties die ertoe zijn aangewezen om – met alle waarborgen omkleed – gewasbeschermingsmiddelen te toetsen aan de meest strenge toelatingseisen.

Terwijl de investeringen groeien die de industrie moet doen om gewasbeschermingsmiddelen (inclusief “groene” gewasbeschermingsmiddelen) te ontwikkelen en tot de markt toegelaten te krijgen groeien, lijkt het vertrouwen van veel partijen in Nederland in de uitkomsten en in de toetsing daarvan door de bevoegde instanties juist ernstig te dalen.
Bovendien ziet Nefyto grote tegenstellingen in de wensen van telers en de agrofoodketen om over gewasbeschermingsmiddelen te kunnen blijven beschikken én de door sommige maatschappelijke organisaties gewenste uitbanning daarvan.

Nefyto wijst erop dat de gewasbeschermingsmiddelenindustrie op alle denkbare aspecten in dialoog en betrokken is bij projecten - samen met partners uit het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties – om gewasbescherming en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verduurzamen. In diverse verbanden zijn ambitieuze agenda’s geformuleerd, of het nu gaat om veilig voedsel, de gezondheid van mensen, de bescherming van water of biodiversiteit. Deze inspanningen leiden tot goede resultaten, en samen met genoemde partijen wordt gewerkt aan verdere verbetering.

De brancheorganisatie acht een bredere dialoog nodig over plantgezondheid en de plaats die gewasbescherming inneemt in de maatschappij, bij de productie van voedsel en groen en bij de bescherming van natuur en biodiversiteit. Nefyto heeft Staatssecretaris Dijksma daarom gevraagd om een gesprek om na te gaan hoe zo’n bredere dialoog over gewasbescherming vorm zou kunnen krijgen en welke rol de gewasbeschermingsmiddelenindustrie, de overheid en andere partijen zoals maatschappelijke organisaties daar in kunnen spelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden