Grovere uien

Opkomstproblemen in uien verlagen opbrengst

12 Mei 2015 - Clarisse van der Woude - 9 reacties

De uien staan er in Nederland niet erg florissant op. Doordat ze moeite hadden om boven te komen is er sprake van redelijk wat uitval en de plantjes die het wel is gelukt door de harde korst te breken kregen soms een hagelbui op de kop en zand om de oren. Volgens teeltadviseurs daarom komend seizoen geen topopbrengst.

Vooral de vroeg gezaaide uien op lichtere grond hebben een matige stand, signaleert Luc Remijn van DLV Plant. ‘Door behoorlijke regelval in combinatie met harde wind en later droogte is op veel plekken de grond dichtgeslagen. Uienzaad had veel moeite om door die harde korst heen te breken. Temeer omdat met een koude bodemtemperatuur die acht weken aanhield, het zaad niet meer bij machte is’, legt Remijn uit. De later gezaaide uien, in april, lukt het wel door de korst te duwen.

De korst breken was niet overal een succes

Sommige telers hebben geprobeerd die korst te breken met een eg, een cambridgerol of door er met de zaaimachine langs te rijden, maar dit was niet in alle gevallen een succes. De uitval op sommige plekken is dusdanig dat er stukken van 30 tot 40 centimeter waar niets staat, stelt Remijn. Gevolg is dat een aantal percelen zijn overgezaaid. ‘In het zuiden gaat dat om ongeveer 500 hectare’, schat Remijn. In Flevoland was rollen niet altijd een optie. Ook daar zijn her en der wel wat percelen overgezaaid. Overigens zijn er ook telers die afzien van overzaaien vanwege de kosten.

In dit teeltgebied speelt de problematische opkomst met name in Oostelijk- en Zuidelijk-Flevoland. ‘In de Noordoostpolder is de inzaai later, dit jaar na de regen, waardoor daar duidelijk minder problemen zijn’, aldus Hans Ardon van Heyboer BV. In Oostelijk en Zuidelijk staan minder planten op een meter. ‘Ideaal zijn 20 tot 25 planten per strekkende meter, maar veel telers komen niet aan 20 planten en er zijn stukken waar maar 14 planten staan.’

Het beeld is heel wisselend, zegt ook Ian Hale van Profyto. ‘Bij de ene plant is de eerste pijp er, terwijl de ui ernaast nog moet doorkomen. Nergens staat het er 100 procent florissant bij.’ De uien hebben het volgens hem moeilijk. Veel natuurlijke uitval doordat ze lang onderweg waren om boven te komen. Daarbij heeft rondom Emmeloord en Luttelgeest hagelschade de uien geen goed gedaan, evenals veel stuifschade. ‘Voor uien en ook voor bieten zit alles momenteel tegen. En de natuur is spelbreker.’

Hale heeft percelen gezien met 40 planten per vierkante meter waar normaal 70 planten staan. Naast uitval ziet hij twee à drie wassigheid en wijst hij erop dat de wisselende stand de onkruidbestrijding ook lastig maakt. ’Niemand is blij met z’n uien tot nu toe.’ Gevolg van de dunne stand is een grover eindproduct. Dat betekent een dikkere nek, wat het gewas in het najaar gevoeliger maakt voor aantastingen. Verder is het zaak op te letten hoe strak de ui is, omdat deze kan los groeien.

Van een dag als maandag met temperaturen boven de 20 graden, knapt alles op. Met meer van dat soort dagen, kan er een hoop gebeuren, maar een topopbrengst wordt het dit seizoen niet. Daarvoor is teveel tijd verstreken. De plantuien staan er beter voor. De teeltadviseurs zien weinig problemen. Hoewel deze een dag of tien achterlopen op het gemiddelde, zegt het niet veel. Met een mooie warme meimaand kunnen de uien die achterstand snel inhalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Eric 12 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uienmarkt/artikel/10863672/Opkomstproblemen-in-uien-verlagen-opbrengst]Opkomstproblemen in uien verlagen opbrengst[/url]
Als je dit leest en moet geloven is de oogst van 2015 nu al ten dode opgeschreven.
Naar mijn idee iets erger geschetst dan dat het in werkelijkheid is.
Eens 13 Mei 2015
Eric schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uienmarkt/artikel/10863672/Opkomstproblemen-in-uien-verlagen-opbrengst]Opkomstproblemen in uien verlagen opbrengst[/url]
Als je dit leest en moet geloven is de oogst van 2015 nu al ten dode opgeschreven.
Naar mijn idee iets erger geschetst dan dat het in werkelijkheid is.

Ik snap dit verhaal niet echt. Mijn uien staan er goed bij. Stemming maken dit.
dokter 13 Mei 2015
Hier op zuid beveland valt het niet mee. Bij mij in elk geval, eigenlijk gewoon te weinig planten
Flevo uitje 13 Mei 2015
Niet beter in oostelijk Flevoland. Tranen springen in de ogen als ik door sommige stukken loop. Nog wel veel onder de korst.
Neus 13 Mei 2015
Kijk verder dan je neus lang is, het valt inderdaad vies tegen. Eerst korst, nu stuiven en straks weer koude nachten.
JUUN 13 Mei 2015
gELUKKIG GEEN RAMP IS EEN RAMP EN NOG EERLIJK VERDEELD OOK WAT WIL JE NOG MEER
ab 14 Mei 2015
17 maart gezaaid onder goede omstandigheden op lichte grond en nu hooguit 30 planten per vierkante meter, dit is het slechtste stand ooit
korstje 14 Mei 2015
Waarom niet overzaaid? Had je rond 20 april toch ook wel gezien.Vind ik gewoon dom.
gert 14 Mei 2015
een drama hier.... het leek mooi 18 hectare uien op 1 stuk.. maar niet dus.. jammergenoeg wordt het mais nu
pieter 14 Mei 2015
gert schreef:
een drama hier.... het leek mooi 18 hectare uien op 1 stuk.. maar niet dus.. jammergenoeg wordt het mais nu

Ja dat is balen maar wel verstandig dat je de beslissing neemt om dan maar mais te zaaien.Heel veel percelen staan er dusdanig bij dat het ook beter zou zijn om er maar mais in te zaaien.
Wat heb je aan een gewas met te weinig planten per m2 en zeer onregelmatig wat betreft stadia.Moeilijk met onkruid bestrijding en veel dikhalzen in augustus.Er is minder mais uitgezaaid en gras is er ook minder dus de prijs van de mais zal denk ik ook niet tegenvallen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
uien noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden