Belgen ontdekken uienteelt

Uienareaal groeit in 2016 tussen 2 en 7 procent

6 Februari 2016 - Clarisse van der Woude - 14 reacties

Het is een beetje aan de vroege kant, de uienzaadbestellingen zijn nog niet allemaal gedaan, maar toch gokken de leveranciers op een uitbreiding van het areaal zaaiuien in 2016. Ook treden er enkele wijzigingen op in rassen, zo blijkt uit een rondgang onder uienzaadbedrijven.

Naar schatting heeft zo’n driekwart van de uientelers zijn zaad voor het nieuwe seizoen inmiddels besteld. Op grond daarvan wijst het areaal voor zaaiuien 2016 op een uitbreiding ten opzichte van de 24.000 hectare in 2015. Drie bedrijven geven een voorzichtige schatting van een groei tussen de 2 en 7 procent. ‘Maximaal 1.000 hectare’, meent Kees Hoogzand van Hoza Uienzaad. Krimp is bij de vier ondervraagde bedrijven absoluut niet aan de orde.

De groei zit langs de hele grensstreek van Groningen tot Limburg

Als uitbreidingsgebieden worden Groningen en Drenthe genoemd. Mees de Lorm van Seminis spreekt echter over groei langs de hele grensstreek. ‘Van Groningen tot Limburg.’

En niet alleen in Nederland vindt er een uitbreiding van de teelt plaats. Ook bij de Belgen wordt het bolgewas populair. ‘Door de krimp in bietenareaal zijn telers op zoek naar alternatieven. De uienteelt in Wallonië is echter meer gericht op de diepvriesindustrie’, laat André Boot van Hazera weten.

Bij Hazera gaan de rassen voor lange bewaring hard, maar ook naar een vroeg ras als Vento dat ook bewaard kan worden is de vraag goed, stelt Boot. ‘Vento kan vroeg weg, maar is ook geschikt om nog wat langer te bewaren. Verder merk ik dat bij telers de boodschap vanuit exporteurs ‘kwaliteit gaat boven opbrengst’ echt wel is ingeslagen wil je leveren aan markten zoals Brazilië. Rassen als Centro, Dormo, Paradiso en Firmo lopen goed weg’, aldus de gewasspecialist die eraan toevoegt dat de laatste twee vorig jaar als nieuw ras nog beperkt beschikbaar waren, maar nu volop verkrijgbaar.

Kwaliteit is ook bij de afnemers van De Groot & Slot de doorslaggevende factor. ‘Rassen die voldoen aan de juiste kleur, grofte en laag zijn in tarrapercentage’, zo signaleert verkoopleider Jaap Jonker. Hij verwacht dat Hypark, het grootste ras van Nederland, nog groter wordt. ‘Hytech loopt stabiel door en van de vroege bewaarui Hybound wordt ook extra zaad verkocht. Daarnaast loopt in het rode segment de vraag ook goed door.’

Hoogzand constateert een andere wijziging. ‘De afgelopen paar jaar zagen wij een verschuiving van late naar vroege rassen. Nu is dat omgekeerd. Reden daarvoor is wellicht dat de latere rassen het afgelopen seizoen hebben geprofiteerd van de regen later. De vroege uien hebben dit niet meer meegepikt en dat heeft geleid tot een behoorlijk verschil in opbrengst tussen laat en vroeg.’

Bij Seminis is juist veel vraag naar een vroege ui, zo geeft Mees de Lorm aan. ‘We hebben dit seizoen twee nieuwe rassen geïntroduceerd; een wat vroegere en een laat ras. Vooral naar het vroege ras SV3557ND is veel vraag. De oude rassen blijven stabiel in vraag.’

Een andere tendens in de uienteelt is de groei van geprimed zaad. ‘Mogelijk is dat het gevolg van het afgelopen seizoen dat koud begon waardoor de opkomst langzaam verliep. Met geprimed zaad bereik je een uniformer perceel dat het hele seizoen blijft staan’, legt Jonker het voordeel ervan uit.

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op de Nederlandse, Europese en mondiale uienmarkt? Neem dan een Boerenbusiness Uienmarkt Inside abonnement. Marktinformatie voor echte ondernemers!

 


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
Flevopolder 6 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10868079/Uienareaal-groeit-in-2016-tussen-2-en-7-procent]Uienareaal groeit in 2016 tussen 2 en 7 procent[/url]
Volgende jaar goedkoop uien !
Laage prijzen. Hooge tarra !
Abonnee
moeder overste 6 Februari 2016
eerst leren schrijven, voor je gaat rekenen.
Lage en hoge ipv laage en hooge. Het worden toch prijzen met dubbele cijfers zo te zien
anton 6 Februari 2016
Er komen nog al wat meer bieten (vorig jaar niet meetellen) tov 2014. Er zullen ook meer aard komen, maar tarwe is er ook veel gezaaid in dit mooie najaar, er komt ieder jaar minder cultuurgrond.Nu weet ik het niet meer , hopelijk moeten en kunnen ze niet in water groeien.
Agri 7 Februari 2016
Dit jaar gaat iedereen 10 % meer zaad per ha verzaaien ivm de matige opkomst vorig jaar,dus netto 3% minder oppervlakte.
anton 7 Februari 2016
Die opmerking heb ik al meer gehoord,daar zit wel een kern van waarheid in. Doe ik voortaan ook. Afgelopen jaren een te holle stand gehad.
Biertje 7 Februari 2016
Lekker achter de markt aan boeren, als er geen ramp komt word het een ramp.
anton 7 Februari 2016
Met meer EH/ha te zaaien hoef je niet meer kg/ha te oogsten,maar misschien wel een homogene kwaliteit, wat altijd beter is in alle opzichten.
LEO 7 Februari 2016
kortom, ik zaai 20% minder want de dikke uien gaan dus duur worden.
anton 7 Februari 2016
Je hoeft geen dikke uien te hebben om wat te verdienen,een partij die MAAT heeft en homogeen is,dat KAN geld opbrengen,en geen partij met 50% -35 en 50%+80. De tarra % liggen in dit geval altijd veel boven gemiddeld,en de MH geeft doorgaans een slechte werking, maar zaai gerust wat meer. (zal dan wel met een wurg kontrakt zijn)Kunt u beter gerst zaaien. (kunt u een biertje van drinken)
Appie 7 Februari 2016
Biertje schreef:
Lekker achter de markt aan boeren, als er geen ramp komt word het een ramp.


Geen Vydate voorhanden,dat betekent voor veel percelen matige of slechte opbrengst.
Dat doet de evt uitbreiding wel teniet.
Abonnee
erik 7 Februari 2016
als je van Vydate afhankelijk bent kun je beter gras zaaien
Abonnee
hyper 7 Februari 2016
Foute boel hoor. da ga niet goed komen. kunnen echt niet meer areaal gebruiken
Appie 7 Februari 2016
erik schreef:
als je van Vydate afhankelijk bent kun je beter gras zaaien


Percelen met vrijlevende aaltjes kunnen als de boer Vydate gebruikt hoge opbrengsten geven,nu zal dat pleksgewijs behoorlijk minder zijn.
Hoe het voorjaar is speelt ook en rol,maar gras zaaien haha zie ik niet gebeuren.
$@# 8 Februari 2016
Jaarlijks terugkerend verhaal, de zaadfirma's moeten voor hun "aandeelhouders" scoren en beloven groei groei en nog een groei. Percentage marktaandeel is blijkbaar belangrijk.

Het is dus weer de jaarlijkse ratrace wie de meeste groei heeft.

En ja er komt weer een jaar zoals oogst 2011, en ja we kunnen nu de markt alvast in elkaar praten, etcetera.

Misschien is de uienteelt wel te gemakkelijk geworden, met name op gebied van onkruidbestrijding hebben we misschien wel teveel middelen..... Alles kan chemisch inmiddels, probleemonkruid is er bijna niet meer.

Laten we nu de basis leggen en zo veel mogelijk bestemmingen voorzien van goede uien
Abonnee
Student 20 Februari 2016
Gisteren naar studie middag geweest in Kruishoutem, bij Oudenaarde.
Véél volk en ook enkele zoekenden naar alternatieven, die er toch niet zijn,maar ook héél veel vraag van de industrie voor verwerking.
2016 dient zich aan als een uitdagend jaar.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden