Consumptieaardappel stabiel

BO-Akkerbouw: Kaarten bij uienteelt opnieuw geschud

21 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Brancheorganisatie Akkerbouw heeft een telefonische enquête laten uitvoeren met betrekking tot het verwachte areaal consumptieaardappelen en zaaiuien. Uit de mening van ondervraagde telers blijkt dat zij hun consumptieaardappelareaal nauwelijks uitbreiden. Bij zaaiuien worden de kaart opnieuw geschud.

Marktonderzoekbureau Evirons heeft in de eerste helft van juni 450 aardappeltelers en 250 uientelers ondervraagd. Ook telers die in de afgelopen vijf jaar deze gewassen teelde, of landen verhuren/verhuurde voor de teelt, werden ondervraagd. Environs voert al tien jaar de voorraadmetingen aardappelen en uien uit. Het onderzoek is voor de zware regenval uitgevoerd. Mogelijke gevolgen zijn dus niet meegenomen.

Het onderzoek is de laatste raming die BO-Akkerbouw laat uitvoeren. Onlangs is besloten te staken met deze informatievoorziening voor de aardappel- en uiensector.

8

procent

stijgt het areaal zaaiuien beneden de rivieren

Aan de hand van areaalgegevens die tweehonderd telers overlegde blijkt dat het landelijk areaal praktisch gelijk blijft dit seizoen, ten opzichte van 2015. Wel treden regionaal grote verschillen op. Telers boven de rivieren leveren ongeveer acht procent areaal in, terwijl in het zuiden dit percentage gemiddeld bovenop het areaal van vorig jaar komt. Daar komt het areaal van nieuwe telers in beide regio’s bij, die niet zijn ondervraagd. Hierdoor heerst in uienland sterk de indruk dat het areaal toeneemt. Negentig procent van de ondervraagde telers heeft louter gele rassen gezaaid, zes procent alleen rood en tien procent beide.

Gevraagd naar de indruk van telers over het areaal blijkt dat zij het idee hebben dat het areaal op landelijk niveau toeneemt. In de eigen omgeving wordt die toename minder ingeschat. Iets meer dan de helft denkt dat landelijk meer zaaiuien worden geteeld en 33 procent denkt dat dit ook in de eigen regio het geval is. Ook hier wordt duidelijk dat de meeste uitbreiding in het zuiden wordt verwacht en dus niét in regio’s als het Oldambt en de Veenkoloniën, die normaal als groeiregio worden aangemerkt.

Voor dit jaar wordt door de telers 55,3 ton per hectare verwacht. Ruim beneden het zevenjarig gemiddelde van 62 ton, die de BUI uit haar voorraadmetingen haalt. Dat past bij het realisme van de telers. Ze rekenen zich zeker nog niet rijk.

De uienteelt blijft een vrije teelt, zo blijkt uit de vrijgekomen data. 89 procent heeft zijn tonnen vrij afzetbaar. 11 procent legt de bruto opbrengst vast op contract, poolcontract of meeleveren. Ruim dertig procent zet ze af-land af en bijna dertig voor één januari. De groep langbewaarders, afleveren na 1 mei, meet slechts drie procent.

Bouwplan verruiming levert minder aardappelen op

De uitkomsten van het aardappelonderzoek zijn minder spannend. De 350 respondenten geven aan dat het areaal praktisch gelijk blijft. Zowel voor het zuiden als noorden is dat het geval. Stoppers of dalers geven meestal redenen als verruiming van het bouwplan, verwachte marktprijzen, betere alternatieven of een afnemende vraag naar huurland. Toch heeft 47 procent het idee dat het areaal nog toeneemt. Bijna dertig procent denkt dat dit voor de eigen regio zo is.

Ook bij de oogstprognose voor aardappelen zijn de telers voorzichtig. Gemiddeld komt die uit op 51,8 ton per hectare. 1 tot 2 ton minder dan de afgelopen jaren is gemeten. Daarmee lijkt de prognose wel realistischer dan die van uien. De niet optimale pootomstandigheden gebieden voorzichtigheid. Met 22 procent is Agria het grootste ras, gevolgd door Fontane, Bintje, Innovator en Frieslander. Alleen die laatste zit met acht procent net onder de tien. Worden de geteelde arealen vermenigvuldigd met de verwachte opbrengst, dan blijkt dat Bintje – met veertien procent – wel veel wordt geteeld maar voor de totale opbrengst geen grote rol speelt. Dat doen vooral Agria, Hansa en Fontane.

De afzet in consumptieaardappelland ziet er heel anders uit. 31 procent wordt op contract geteelt, 21 procent in een pool en 3 procent ligt vast in een meelevercontract. 44 procent is volgens de telers zelf vrij. Die opmerking wordt expliciet genoemd. Zo ligt vaak wel de afnemer vast, maar nog niet de prijs. Een kleine restgroep zet zijn product in de boerderijverkoop af. Uit de afzendplanning blijkt dat 33 procent af-land weg gaat en 23 procent voor 1 januari uitgeschuurd is. 13 procent levert pas na 1 mei. 90 procent teelt zelf en 10 procent verhuurt land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
harrie 21 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10870303/BO-Akkerbouw:-Kaarten-bij-uienteelt-opnieuw-geschud]BO-Akkerbouw: Kaarten bij uienteelt opnieuw geschud[/url]
Is op zich al een studie waard: wanneer heeft men zijn aardappelen vrij? Als de afnemer vast ligt, maar nog niet de prijs? Bij zowel pool- aardappelen als aardappelen met terug lever plicht is er maar een koper en kun je dus niet van marktwerking spreken. Volgens mij heb je in beide situaties geen vrije aardappelen.
Agria 21 Juni 2016
Helemaal mee eens. Vrij betekent dat de teler op elk moment kan beslissen aan wie hij ze verkoopt. Overtonnen zijn dus ook niet vrij.
Abonnee
JOOP 21 Juni 2016
Wordt er in het onderzoek gevraagd wat men er van DENKT hoeveel aardappelen er in hun regio staan?
Wat hebben we aan dit soort onderzoeken? goed dat dit stopt.
Het zou toch moeten zijn dat we precies weten hoeveel aardappelen er staan.
Iedereen heeft zijn aangifte oppervlakten al voor 15 mei gedaan.
Hoe moeilijk is het nu om dat naar buiten te brengen?
Abonnee
Flevo uitje 21 Juni 2016
JOOP schreef:
Wordt er in het onderzoek gevraagd wat men er van DENKT hoeveel aardappelen er in hun regio staan?
Wat hebben we aan dit soort onderzoeken? goed dat dit stopt.
Het zou toch moeten zijn dat we precies weten hoeveel aardappelen er staan.
Iedereen heeft zijn aangifte oppervlakten al voor 15 mei gedaan.
Hoe moeilijk is het nu om dat naar buiten te brengen?

Ja lekker betrouwbaar die GO iedereen tekent zn paardeweitje ook nog even in en het gazon van de buren dat is met dat boerenbunder ook nog eens goed aan het licht gekomen. Kijk maar naar de opgave van de NAK bij pootgoed. Komt totaal niet overeen met de GO.
Leugen Detector 22 Juni 2016
JOOP schreef:
Wordt er in het onderzoek gevraagd wat men er van DENKT hoeveel aardappelen er in hun regio staan?
Wat hebben we aan dit soort onderzoeken? goed dat dit stopt.
Het zou toch moeten zijn dat we precies weten hoeveel aardappelen er staan.
Iedereen heeft zijn aangifte oppervlakten al voor 15 mei gedaan.
Hoe moeilijk is het nu om dat naar buiten te brengen?



Allemaal een beetje liegen kan geen kwaad. Alle kennis over tonnen en oppervlakte wordt gebruikt TEGEN de boer.

Zwijgen is zilver, liegen is goud....
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
uien noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden