Overtreding minder ernstig

Boete plantuienkartel lager vanwege floppen

6 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

De uienbedrijven die in 2009 nog ruim 4 miljoen euro aan boetes kregen opgelegd vanwege verboden kartelafspraken, kunnen daar een deel van wegstrepen. Althans de twee van de vier bedrijven die in hoger beroep gingen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) verlaagt de boetes die toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) hen in 2009 oplegde. Volgens de autoriteit zijn de geldstraffen te hoog, omdat de overtreding minder ernstig is dan de toezichthouder aanvoert.

Onderlinge afspraken voor groot deel mislukt

De bedrijven spraken destijds af om delen van al ingezaaide percelen onder te frezen om daarmee het aanbod te verkleinen en de prijs te verhogen. Daarbij werd volgens de ACM concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld. Hoewel er bewijs is voor de kartelafspraken, blijkt echter nu dat de afspraak voor een groot deel is mislukt. Daardoor zijn de daadwerkelijke gevolgen beperkt gebleven, stelt het college die vindt dat de toezichthouder daar te weinig rekening mee heeft genomen.

Twee van de vier beboete bedrijven krijgen nu een lagere boete. Voor één bedrijf was de boete  595.000 euro, maar deze komt nu op 446.000 euro. De andere boete was vastgesteld op 1.824.000 euro en moet nu 1.368.000 euro betalen. De andere boetes waren al beperkt door het wettelijke boetemaximum en worden daarom niet nog verder verlaagd.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden