Naar Midden-Oosten

Australië ziet potentie in uien- en aardappelexport

1 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Bij Australië denk je misschien aan enorme oppervlaktes, schapen, graan en lage hectare-opbrengsten. Deels waar, maar toch ziet de Australische groente-industrie kansen weggelegd voor de export van gewassen. Met name wortelen, uien en aardappelen. Belangenbehartigers gaan proberen de export fors op te schroeven.

De gezamenlijke groente-industrie van Australië heeft als doel gesteld de export met 40 procent te laten groeien in vier jaar tijd. Het is één van de doelen die Horticulture Innovation Australia en AusVeg in hun nieuwe export strategie noemen voor het land. Vooral voor wortelen – de meest geëxporteerde Australische groente – maar ook uien en aardappelen zien beide organisaties kansen.

40

procent

groei in groente-export in 4 jaar tijd

De export van groentegewassen is goed voor slechts 5 procent van de totale Australische land- en tuinbouw export. Waarde: 227 miljoen Australische dollars in 2015-2016. Omgerekend zo’n 160 miljoen euro. Met dik 80 miljoen dollar zijn wortelen de grootste exportgroente, gevolgd door uien & sjalotten ($29 mil.) en ‘overige groentes’ ($28 mil.). Aardappelen staan op een vierde plek ($26 mil.).

Michael Rogers, algemeen directeur van Horticulture Innovation Australia (HIA) ziet in de eerste plaats veel potentie in landen die geen invoerprotocollen kennen, waaronder landen in het Midden-Oosten. ‘Er ligt vooral een kans voor de export van wortelen, maar ook andere producten maken een goede kans’, meent Rogers. 'We brengen nu in kaart waar Australische producten goed in de markt liggen en waar we kunnen concurreren.'

Begin vorig jaar klaagde de Australische groentesector nog over zware concurrentie op de wereldmarkt. In 2014-2015 nam de groenteteelt in het land met 15 procent af. Goed voor een terugval van 15.000 hectare. Dit is vooral het gevolg van goedkope import. Met name bij tomaten, pepers en paddenstoelen is dat het geval. Italië, de Verenigde Staten en China maken het de Australiërs moeilijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Nieuws Aardappelen

Europese landen trekken aan Nederlands pootgoed

Nieuws aardappelen

Aardappelexport blijft voorlopen op laatste jaren

Nieuws Aardappelen

Oorlogsimpact beroert ook Israëlische aardappelteelt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden