Countus Akkerbouw Index

Pootgoed en uien twee uitersten in akkerbouwbaten

4 April 2017 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

De verdere afzwakking van de uienprijzen zijn verantwoordelijk voor een lichte daling van de Countus Akkerbouwindex. De index zakte in maart met 3,6 punten. Toch bevindt het puntenaantal zich nog op een hoog niveau.

Luttele wijzigingen zijn de afgelopen 4 weken zichtbaar op de akkerbouwmarkten. Afgezien van de uienprijzen bleven de gewassen redelijk stabiel. Voor de Countus Akkerbouwindex betekent dat een lichte afzwakking. Week 9 startte op 168,8 punten en maart sloot op 165,2 punten. Alleen rond de overgang 2010/11 en eind 2006 kwam de index eerder op zo’n hoog niveau uit.

Poters springen met kop en schouders boven andere gewassen uit

Lastig parket voor de uienmarkt
De uienmarkt verkeert al enkele weken in een uiterst lastig parket. In maart werd dat er niet beter op, eerder slechter, want prijzen liepen nog verder terug. Van gemiddeld 6 euro per 100 kg naar 3 euro per 100 kg in de tweede helft van de maand.

Er is geen beweging in de pootgoedprijs. Die blijft hangen rond de 85 euro per 100 kg. Hoewel dat lager is dan in februari dit jaar, springen de poters met kop en schouders boven de andere gewassen uit.

Voertarwe is, met prijzen die variëren tussen de 174 en 180 euro per ton, vrij constant. Fritesaardappelen weten zich in maart nog steeds boven de 20 euro grens te handhaven. Op de termijnmarkt wordt er begin maart rond de 22 euro per 100 kg betaald. Midden maart is dat, met 20 euro, iets lager. Echter, eind van de maand gaat het contract alweer richting de 22 euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
poter teler 4 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10874023/Pootgoed-en-uien-twee-uitersten-in-akkerbouwbaten]Pootgoed en uien twee uitersten in akkerbouwbaten[/url]
Het ras bintje is niet meer maatgevend voor de pootaardappelteler. De 85 euro is maar voorbehouden aan een zeer kleine groep telers die niet op contract teelt of eerder verkocht heeft. Pak voor de akkerbouwindex a.u.b. de gemiddelde prijs voor licentierassen. Deze zitten al verschillende jaren tussen de 25 en 40 euro
Abonnee
Joepi 5 April 2017
Ik snap überhaupt niet de zin en onzin van deze index. Wat kun je daar nu mee? Beetje gezever in de ruimte, en achteraf loopt het toch net weer anders dan de heren accountants voorspellen. Deze heren moet doen waar ze goed in zijn, zich bezig houden met de financiële kant en laat de markt en zijn werking maar aan de ondernemers zelf over.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden