Het oude peenseizoen loopt prijstechnisch dramatisch af, maar de nieuwe peen staat er niet best op. In het hele land is sprake van een ondergemiddelde opkomst. Dat blijkt uit een rondvraag onder telers, adviseurs en handel.
Op de eerste plaats is de stand van de wortelen erg wisselend. Hendrik Eerkens, van de Dutch Carrot Group, noemt de opkomst in het hele land teleurstellend. "De opkomst in aan de dunne kant. Dat geldt voor het hele land; het noorden van Nederland, de Flevopolders en het zuidwesten van het land.
B-peen staat over het algemeen dunner, dan we graag zouden willen. Toch is er een hoop verschil tussen percelen. Er zijn er met een hele regelmatige opkomst, maar daartegenover zijn er akkers waar niet 70 of 80 plantjes per meter staan, maar eerder 30 tot 40. Als je zoveel plantjes mist, kun je een topopbrengst wel uitsluiten."
Jonge plantjes weggeschroeid
Dit beeld komt overeen met wat Peter Rinkel van Hagranop in Tollebeek ziet. Het bedrijf houdt zich bezig met de oogst, teelt, opslag en handel van wortelen. "De eerst gezaaide percelen komen er nog het beste af. Deze plantjes stonden voor de ergste hitte al boven en konden daar beter tegen dan pas gekiemde plantjes. De kleinere, minder sterke plantjes zijn gewoon weggeschroeid. Die komen ook niet meer boven."
Chronisch tekort voor supers
De plantjes die nog stonden, hebben echter wel een groeiachterstand opgelopen. "Die achterstand kan nog worden ingelopen als het gaat regenen. Sommige telers zijn tot overzaaien overgegaan. Dat houdt in dat deze percelen moeten worden beregend, omdat het zaad in droge omstandigheden niet kiemt. Een groot risico", vindt Rinkel.
Een teler uit de Flevopolder ziet het vrij somber in. "Ik schat de problemen groot in. Groter dan iedereen vandaag denkt. Op zeker de helft van de percelen in Nederland is de stand slecht. De wortels waren niets waard, daar zijn telers chagrijnig over en daarom willen ze geen geld spenderen aan de nieuwe oogst. Het zou nog weleens tot een chronisch tekort voor supers kunnen leiden."
Soortgelijke situatie in België
De situatie, ten aanzien van peen in België en Noord-Frankrijk, is soortgelijk. Daar is ook een dunnere stand. Voor Oost- en West-Vlaanderen geldt een captatieverbod. Er mag ook geen water meer uit rivieren en beken worden gehaald. En ook hier staan de eerder gezaaide percelen er beter voor, dan de later gezaaide. De impact van de vorst in april is nog niet duidelijk.
De notering van Emmeloord voor B-peen liep sinds half maart snel terug.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10874951/slechte-opkomst-peen-smoort-topopbrengst][/url]