Moeizame onderhandelingen

Brexit lijkt in tranen te eindigen

23 November 2017 - Edin Mujagic - 1 reactie

Geen brexit-deal betekent vanaf het voorjaar extra grenscontroles en invoerheffingen op alles wat naar het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt geëxporteerd. De kans op een no-deal lijkt toegenomen. Hoe groot is de kans dat de soep zo heet gegeten wordt? En is een ramp voor de uienexporteur onvermijdelijk?

"We zitten in een impasse." Zo omschreef Michel Barniér, die namens de Europese Unie (EU) de brexit-onderhandelingen voert, de huidige stand van zaken. Het is veelzeggend dat een doorgewinterde politicus zulke klare taal spreekt. Ondertussen tikt te klok verder; de deadline voor het afronden van de scheiding nadert.

Importtarieven en langere controles zijn het gevolg

Zonder vrijhandelsakkoord
De onderhandelingen verlopen zo stroef dat de Britten er inmiddels rekening mee houden dat er geen afspraken zullen zijn over de scheiding. De Britse minister van Internationale Handel zei onlangs dat Londen zich aan het voorbereiden is op zo’n scenario. Het vooruitzicht op een scheiding zonder deal is, economische gezien, gerust een nachtmerriescenario te noemen.

Het zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk en de EU zonder vrijhandelsverdrag uit elkaar gaan. Zodra het VK uit de Europese Unie stapt, betekent dat een invoering van importtarieven en langere/nieuwe controles aan de Britse grens. Nederland kan daar niet op anticiperen (en/of zelf een handelsregeling treffen), omdat handel met landen buiten de EU een Europese aangelegenheid is.

Aangezien het Verenigd Koninkrijk een belangrijke markt is voor Nederlandse bedrijven, is het vooruitzicht op een no-deal iets om tranen van in de ogen te krijgen. Het zijn onder meer exporteurs van landbouwproducten uit de polder die de no-deal duidelijk gaan voelen.

De zoveelste tegenslag
Ongeveer 15% van alle uien, die vanuit Nederland geëxporteerd worden, komt niet verder dan de groenteafdeling van de Britse supermarkten. Daarmee is het land dus een zeer belangrijke markt voor Nederlandse uienexporteurs. Als we kijken naar de waarde, dan verkoopt Nederland alleen in Duitsland meer uien.

De sector heeft de laatste jaren nogal wat tegenslagen moeten verwerken, zoals het sluiten van de Russische markt (door sancties van de EU). Het opbeurende nieuws is dat de Nederlandse exporteurs zeer goed in staat waren om die klap te verwerken. Er zijn belangrijke nieuwe markten aangeboord, waardoor het wegvallen van Rusland goed is opgevangen.

Echter, ondanks alle onzekerheden gingen er vorig jaar bijna 40% meer uien uit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. Dat geeft aan hoe weerbaar de Nederlandse uiensector is en hoe goed de Nederlandse uien staan aangeschreven.

Britten zijn niet zelfvoorzienend en blijven aangewezen op import

De daling van het pond
Veel valutakenners houden er rekening mee dat het Britse pond verder in waarde zal dalen naarmate de uittreding dichterbij komt. Een nieuwe daling van 10% of meer kan zomaar realiteit worden, waardoor de Nederlandse ui duurder zou worden voor de Britse afnemers. Het wordt lastig om voor de tweede keer zo’n klap op te vangen. Gelukkig is daar iets aan te doen. Uienexporteurs kunnen het wisselkoersscenario namelijk deels verlagen door over verschillende financiële producten te beheersen.

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat de Britten (qua uienproductie) totaal niet zelfvoorzienend zijn. Dat betekent dat ze, ook als het land straks buiten de Europese Unie valt, uien moeten blijven importeren. Uiteraard is het voor de exporteurs uit de EU een groot nadeel dat het Britse pond nog verder in waarde kan dalen, maar daar staat tegenover dat de Nederlandse ui een ijzersterke reputatie heeft. Daardoor willen de kopers best iets meer betalen voor onze uien.

En dan is er nog iets wat niet vergeten mag worden. Valutakenners verwachten namelijk dat het pond niet alleen ten opzichte van de euro zal dalen, maar ook tegenover andere valuta’s. Dat betekent dat de prijs van de Nederlandse ui niet zoveel hoeft te stijgen. Immers, als het pond ook tegenover andere valuta’s daalt, dan worden alle ingevoerde uien duurder.

Tezamen met de lange handelsrelatie en de goede reputatie van de Nederlandse uien, hoeft zelfs een harde brexit geen ramp te worden voor de Nederlandse uiensector.

Dit artikel is onlangs verschenen in 'Uienmarkt De Analyse 2017'. Klik hier om het magazine alsnog te ontvangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Lee 23 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10876644/brexit-lijkt-in-tranen-te-eindigen][/url]
Wordt het niet tijd om dhr Barnier van zn post te halen voor dat het in een ramp voor iedereen wordt
Kjol 24 November 2017
Een ramp is het als de Engelsen geen strobreed in weg gelegd wordt bij de Brexit, de hele EU zal dan uiteindelijk uiteen vallen met alle gevolgen van dien. Tegen die tijd ben ik dan al geëmigreerd naar de andere kant van de oceaan en zoeken ze het hier verder maar uit.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Analyse Uien

Komt de bodem van de uienmarkt in zicht?

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden