Nieuws Uien

Supermarktprijs stijgt fors, maar waardoor?

8 Augustus 2018 - Niels van der Boom - 11 reacties

Consumenten betalen in de supermarkt sinds begin juni fors meer voor uien. De prijzen zijn gemiddeld gezien met 45% gestegen. Voor een netje van 2 kilo is de prijs zelfs verdubbeld. Voor rode uien moet eveneens flink meer worden betaald. Heeft dit te maken met de droogte?

De prijs van gele uien laat in de grote supermarktketens sinds het begin van dit jaar een stabiel beeld zien. Consumenten betalen zo’n €1 per kilo. Vanaf eind april ging die prijs steeds iets omhoog, zo toont de Supermarktscanner. Gezien de gemiddelde beursnotering is dat bijzonder, want die bereikte op dat moment zijn top (€9,75 per 100 kilo). Die prijs zakte vervolgens wel af tot €3,75. Wellicht dat de supermarkten anticipeerden op de eerder aangekochte partijen.

Ook de prijs van rode uien zit in de lift. De prijs lag halverwege juli zo'n 30% boven het gemiddelde. Inmiddels is de prijs weer iets gedaald. Consumenten betalen voor de biologische gele uien een stabielere prijs (€1,40 per kilo). Dit heeft te maken met vaste afspraken tussen teler, tussenhandel en afnemer.

100

procent

is de prijs voor een netje uien gestegen

Geen link met droogte
Zijn deze prijsstijgingen, een verdubbeling in sommige gevallen, te wijten aan droogte? Beurs Goes startte eind juni met de notering voor tweedejaars plantuien. Echter, toen was de supermarktprijs al op zijn hoogtepunt. Mogelijk omdat er tijdelijk duurdere uien uit Nieuw-Zeeland in het schap hebben gelegen.

Ondanks een stijgende prijs voor plantuien (€21 per 100 kilo in week 32 voor 60% grof) dalen de uienprijzen juist weer iets. Supermarkten betwijfelen in hoeverre de droogte gevolgen heeft voor de prijsvorming op korte termijn. Op een consumentenprijs van €1,40 per kilo is €0,20 of €0,25 voor de boer nog altijd maar 18% van de totale prijs.

Prijsstijging van 120%
Onderling zijn er soms flinke verschillen te ontdekken in de prijzen. Bij Albert Heijn ging de prijs in 1 week tijd van €1,04 naar €1,79 per kilo. Met €0,90 is de prijsstijging bij Plus nog groter, al zakt hij daar sinds half juli weer af. Jumbo toont eenzelfde stijging. Bij Hoogvliet is het nog erger. Daar kwam er €1,20 bij, een stijging van 120%. De prijs is echter gecorrigeerd naar een gemiddeld niveau. Bij Vomar verdubbelde de prijs.

Ook de prijzen van aardappelen zitten in de lift. Je betaalt als koper 20% meer dan in mei. De prijsstijging kwam, in vergelijking tot uien, later op gang. Vanaf half juni is de prijs gaan stijgen, tot net iets boven de €1 per kilo. Als basis wordt de prijs voor een zak van 5 kilo gebruikt. In de maanden daarvoor gedroeg de gemiddelde prijs zich steeds stabiel rond de €0,83 cent per kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Abonnee
Berry 8 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10879559/supermarktprijs-stijgt-fors-maar-waardoor][/url]
Misschien is er afgelopen seizoen een record export geweest. Mogelijk dat supermarkten voorsorteerden op een mogelijk te kort op het einde seizoen... Ook waren al tekorten op verschillende Europese markten. Bv Engeland, Spanje, Oostenrijk en Polen.
Het is dus niet meer dan logisch dat de prijs zou stijgen. Helaas hebben de nl-telers hier niet van geprofiteerd...
Joost 8 Augustus 2018
Waar komt het vreemde idee vandaan dat de boerenuienprijs de basis is voor de verkoopprijs in de supermarkt.
Zolang je nog zo dom denkt wordt het nooit wat met de landbouw. En ook niet met die Niels Boom met zijn populistische gezwets.
Abonnee
Niels van der Boom 8 Augustus 2018
Joost schreef:
Waar komt het vreemde idee vandaan dat de boerenuienprijs de basis is voor de verkoopprijs in de supermarkt.
Zolang je nog zo dom denkt wordt het nooit wat met de landbouw. En ook niet met die Niels Boom met zijn populistische gezwets.

Beste Joost,

Mocht je erover willen praten, dan ben ik daarvoor altijd bereikbaar (0320 - 269 526). Ik sta open voor positieve kritiek waar ik iets mee kan.

Groeten,
Niels van der Boom
Agri 8 Augustus 2018
Nou Joost bellen maar denk ik
Exporteur 8 Augustus 2018
De gemiddelde supermarktprijs is omhoog gegaan de laatste maanden omdat er meer (duurdere) import is gebruikt om de schappen te vullen.Rood uit Egypte en geel uit Nw. ZealandLet wel! Er zit veel verschil in het beleid van de retailers.
Bob 8 Augustus 2018
Joost mag het weten, maar doet ie dat wel?
vond t wel goed 8 Augustus 2018
Nou Joost hoe was t gesprek?
Zuidboer 8 Augustus 2018
Exporteur schreef:
De gemiddelde supermarktprijs is omhoog gegaan de laatste maanden omdat er meer (duurdere) import is gebruikt om de schappen te vullen.Rood uit Egypte en geel uit Nw. ZealandLet wel! Er zit veel verschil in het beleid van de retailers.


En dan de Hollandse uien vervolgens lekker in de koelingen laten zitten met de mededeling dat er geen handel is en de consument een loer draaien mbt duurzaamheid en certificering. Een grof schandaal! Er zal een hoop moeten gaan veranderen vrees ik....
Abonnee
sjaak 8 Augustus 2018
Is al te laat, mijn kinderen mogen de toko niet meer overnemen. Dringend advies gegeven om wat anders te gaan doen. Gelukkig zien ze het nu ook in, dat het leven in de agrarische sector, niet te doen is
Jan Oskam 9 Augustus 2018
Ik vind het een leerzaam bericht maar Hoogvliet maakt het niet "bond" maar maakt het "bont" zou ik zeggen , en supermarktketens en , bv oliemaatschappijen , proberen altijd een graantje mee te pikken bij schaarste of andere invloeden !
Abonnee
niels fan 9 Augustus 2018
Jooooooooooooost , waar ben je?
Jpk 9 Augustus 2018
Consumenten betalen nu 5% van inkomen voor het voedselpakket. Door de droogte gaat dit veranderen .maar hoe ktrijgen het op het boerenerf. Dit uitzonderlijke jaar moeten alle producten vrij worden . Het afzet seizoen 2018 -2019 is een seizoen voor de akkerbouwer
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
uien noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Marktupdate Uien

Het blijft kwakkelen op de uienmarkt

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden