Inside Uien

Uienmarkt acclimatiseert van chaotische periode

26 Oktober 2018

De uienmarkt acclimatiseert na de chaotische afgelopen weken waarbij de uienprijzen week op week naar een hoger niveau zijn getild. De uienmarkt is nu in een rustiger vaarwater gekomen en wacht af tot er opnieuw richting wordt gekozen.

De uienprijzen hebben vanaf het begin van dit seizoen flink in de lift gezeten. Er zijn tijdens de eerste maanden van dit seizoen veel speculanten actief geweest op de uienmarkt. Doordat deze speculanten veel uien boven de beursprijzen hebben gekocht heeft de markt flinke stappen gemaakt. Bovendien zijn er een aantal verwerkers geweest die zich genoodzaakt voelden om met de hectiek van de uienmarkt mee te gaan om zodoende positie in te nemen.

Meer rust
De afgelopen twee weken is er meer rust in de markt gekomen en zijn de uienprijzen gestabiliseerd. Speculanten en verwerkers hebben voldoende positie en wachten nu af tot de markt zijn werk gaat doen.

De export is eveneens minder fanatiek dan de voorgaande weken. Exporteurs hebben grote saldo’s openstaan bij buitenlandse importeurs en doen het daarom rustig aan, de risico’s zijn in een jaar als deze enorm. De vraag naar Nederlandse uien is er echter wel. In heel Europa is er een tekort aan uien en elders op de wereld gaan niet de volumes komen die deze volumes kunnen invullen.

Baalprijzen stabiliseren
Evenals de boerenprijzen stabiliseren de baalprijzen. Waar aanvankelijk werd gedacht dat de baalprijzen voor de 60-80mm sortering de stap richting de €40 zouden maken is dit niet gebeurd en blijven de baalprijzen voor deze sortering op €38 staan. Ook de baalprijzen voor de middelsortering en de drielingen blijven op hetzelfde niveau staan. Voor de 45/65mm sortering wordt in de baal €32 tot €33 betaald en voor de 50/70mm sortering €36 tot €37.

Stemming is prijshoudend
De regionale beurzen in Emmeloord en Goes hebben deze week voor de fijne en de middelsortering uien een min op het bord gezet. In Emmeloord gaven de beursnoteringen voor de onder 30% grof notering en de 30% tot 60% grof notering een negatief verschil aan van €0,50 ten opzichte van vorige week. De beursnoteringen in Goes gaven voor beide maatsorteringen een negatief verschil van €1 aan.

De beurscommissies in Emmeloord en Middenmeer veranderde deze week de stemming van de uienmarkt naar prijshoudend. Een prijshoudende stemming houdt in dat het aanbod kleiner of gelijk is aan de vraag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden