Akkerbouwer, zeg het maar

NAV wil af van vergroeningseisen

13 December 2012 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond vraagt akkerbouwers hun mening te geven over de vergroeningsmaatregelen van het Europees landbouwbeleid. De NAV gaat de respons gebruiken om hun beleidsvoornemens te vormen. ‘Wat de leden willen, gaan we uitvoeren’, aldus voorzitter Teun de Jong.

De voorgestelde vergroeningseisen leven volgens De Jong onder akkerbouwers. ‘Een regeling die geldt van Lapland tot Malta is niet reëel gezien de verschillende klimaatzones. De eis dat 7 procent van de grond braak moet liggen is onwerkbaar. Bovendien schiet dat zijn doel voorbij. Dat resulteert niet in een grotere duurzaamheid.’

De NAV-voorzitter wil af van de drie verplichte vergroeningsmaatregelen en van de voorwaarde om vergroening voor iedere vorm van bedrijfstoeslag in te stellen. Het gaat naast de 7 procenteis nog om verplichte gewasrotatie en blijvend grasland. Hij ziet het door Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) ontwikkelde duurzaamheidcertificaat als een van de mogelijke alternatieven.

De NAV wil weten welke alternatieve maatregelen wel of niet toepasbaar op bedrijven zijn.
Te denken valt aan precisiebemesting, het organische stof gehalte van de grond op peil houden of verbeteren, energiemaatregelen en een duurzaamheidsmodule gekoppeld aan bestaande certificeringssystemen zoals VVAK en GlobalGap. Medio januari maakt de vakbond de uitkomsten bekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
mij 14 December 2012
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10816873/NAV-wil-af-van-vergroeningseisen]NAV wil af van vergroeningseisen[/url]
ze kunnen het volgens mij niet maken om dat te eisen er is of komt steeds meer gebrek aan voedsel en dan moeten wij in europa ook nog 7% braak leggen dat valt niet uit te leggen naar de burger lijkt mij!en ook die 3 verschillende gewassen slaat nergens op!wij zijn toch zelf ondernemers en weten wel goed om te gaan met natuur en gewasrotatie e.d!grond is gewoon te duur hier in nederland om aan die eisen te voldoen!
roteregflevoklei 15 December 2012
Wij zijn idd zelf ondernemers alleen de meeste zo dom om tegen de 7% vergroeningseisen te zijn. 7% minder voedsel is 30% structureel hogere prijzen. Ze kunnen het niet maken om steeds alle belastingen en vaste lasten te verhogen om daarvan weer tijdelijk de Griekse ambtenaren van salaris te voorzien. Dit valt niet uit te leggen aan de boeren,burgers en buitenlui.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden