Voedsel wordt schaarser

Agrosector profiteert niet van potentiële goudmijn

20 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De agrarische sector kan nauwelijks aan de steeds verder toenemende vraag naar voedsel voldoen. De agrosector zit hierdoor op een potentiële goudmijn, maar volgens de Rabobank weet de sector hier niet van te profiteren.

De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties verwacht dat door meer land te gebruiken de voedselproductie met 10 tot 15 procent kan worden verhoogd. De productiviteit van de landbouw groeit jaarlijks met 1,4 procent. Volgens de FAO moet dit minimaal 1,75 procent zijn om de bevolkingsgroei bij te houden en om in 2050 negen miljard mensen te kunnen voeden.

Wanneer goede oogsten uitblijven en er geen gebruik kan worden gemaakt van nieuw land raakt de productie achterop bij de vraag, schrijft de Rabobank in een rapport. Dit zorgt voor schaarste waardoor prijsvolatiliteit toeneemt worden en de strijd om agrarische grondstoffen heviger wordt.

Volgens de Rabobank zitten boeren niet op een potentiële goudmijn door de wereldwijde toename van de vraag. Een reden hiervoor is hogere voedselprijzen voor onrust op de grondstoffenmarkt zorgt waardoor ook de prijzen van andere grondstoffen stijgen. Dit zorgt voor hogere inputkosten.

Toch zijn er, volgens de bank, verschillende manieren waarop boeren toch kunnen profiteren van de stijgende vraag naar agrarische producten. Dit kan bijvoorbeeld door meer ondernemerschap te tonen, betere relaties te onderhouden met ketenpartners, de kostenefficiëntie te verbeteren en te consolideren en te concentreren. Ook innovatie, meer inspelen op de wensen van consumenten en kortere productie ketens kunnen voordelen bieden voor de agrarische sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden