Kentekening dichterbij

Snelheidsverhoging en kentekenplicht tegelijk

9 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Zodra het kenteken voor trekkers is ingevoerd kan de maximum snelheid omhoog naar 40 km per uur. Dan kan er ook worden gecontroleerd en gehandhaafd. Ook is inmiddels duidelijk dat de invoering van het trekkerkenteken de land- en tuinbouwsector 48 miljoen euro gaat kosten.

Minister Schultz van Haegen ziet een snelheidsverhoging alleen in combinatie met invoering van de kentekenplicht zitten, omdat alleen dan adequaat gecontroleerd en gehandhaafd kan worden of die voertuigen technisch veilig en legaal 40 km per uur kunnen rijden. De decentrale wegbeheerders raden het toelaten van tractoren die 40 kilometer per uur kunnen rijden op 80 kilometer-wegen af, omdat dit tot gevaarlijke inhaalmanoeuvres zal leiden.

Verder geven de wegbeheerders aan niets te zien in alternatieven voor kentekening zoals ontheffingen, vergunningen of stickers. Deze alternatieven zijn gevoeliger voor fraude en zorgen voor zorgen voor hoge uitvoeringslasten bij de wegbeheerders. Nadeel van de kentekening zijn de hoge kosten stelt Schultz. Een gemiddeld agrarisch bedrijf is er ongeveer 300 euro en een dag werk aan kwijt.

Naast trekkers wil de minister nu een algehele kentekenplicht. Dat houdt in dat mmbs’ en (motorrijtuig met beperkte snelheid) en getrokken materieel die op de openbare weg rijden, moeten worden voorzien van een kenteken. Zij wil beginnen met nieuwe voertuigen en voertuigen waarmee harder dan 25 km per uur gereden kan worden.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

kenteken
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden