Oorzaak is de lage olieprijs

Voedselprijzen naar laagste niveaus in jaren

28 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De olieprijs is sinds de zomer van vorig jaar meer dan gehalveerd. Dat is te zien aan de pomp, in de inflatiecijfers – door de gedaalde olieprijs is de inflatie in de eurozone in december onder de 0 procent gezakt – en in de boeken van ondernemers, ook die in de agrisector.

Volgens agri-experts van Rabobank zal de lagere energierekening de kosten van voedselproductie verlagen. Voor een deel zal dat ertoe leiden dat de prijs van voedsel voor de consument ook verder zal dalen.

Aangezien de prijzen van verschillende landbouwproducten in de afgelopen maanden behoorlijk zijn gedaald, betekent dit volgens Rabobank dat er een kans bestaat dat de voedselprijzen op de wereldmarkt naar de laagste niveaus in jaren zullen zakken.

Vraag naar rund- en varkensvlees zal toenemen volgens economen van Rabobank.

Omdat de voedselprijzen inelastisch zijn, wat betekent dat de vraag ernaar niet snel verandert als de prijs verandert, ziet Rabobank vooral de vraag in het topsegment, denk daarbij aan biologisch, uit de regio of exotische voedselproducten, toenemen. De economen van Rabobank zien ook de vraag naar onder meer rund- en varkensvlees toenemen. Ook voorziet de bank toenemende vraag in opkomende landen, waar gezinnen een groot deel van hun inkomsten aan eten uitgeven. Nu de prijzen dalen, is het heel goed mogelijk dat men daar meer geld zal kunnen uitgeven aan voedselproducten die tot voor kort te duur waren voor veel gezinnen.

De lage olieprijs – Rabobankeconomen zien die in 2015 laag blijven – bezorgt niet iedereen in de agrisector een voordeel omdat volgens de bankexperts gas veel belangrijker is dan olie voor agrarische bedrijven. Daar waar de prijs van gas gekoppeld is aan olie, is een belangrijke daling van de energierekening te verwachten, op zijn minst op de korte termijn. Producenten van melkpoeder en verwerkers van aardappelen zijn twee groepen waar dat voor geldt, aldus Rabobank.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden