Herstel is wel kwetsbaar

Nederlandse economie loopt weer op twee benen

12 Maart 2015 - Edin Mujagic

Hinkte de Nederlandse economie afgelopen jaren op één been, de export, inmiddels loopt die weer op twee benen omdat de binnenlandse consumptie ook gestegen is. Daarmee is De Nederlandsche Bank (DNB) voorzichtig optimistisch over de Nederlandse economie, hoewel het te vroeg is ‘crisis meester’ te roepen. Dat blijkt uit het vandaag gepresteerd jaarverslag van DNB.

De wereldeconomie herstelt gematigd, maar de verschillen tussen landen zijn groot. De Amerikaanse economie groeit redelijk hard, terwijl die van Japan krimpt. De economie van de eurozone kan maar geen vaart maken en verschillen binnen de muntunie zijn groot: waar landen zoals Spanje en Duitsland beter dan verwachte groeicijfers melden, verkeert Italië weer eens in een recessie en stagneert de Franse economie.

De goedkope euro, die goed is voor de export, en de gedaalde olieprijs verbeteren de vooruitzichten wel, stelt DNB. Maar er is niet veel nodig om het vooruitzicht somberder te maken: oplaaiende geopolitieke onrust zou al voldoende zijn. De spanningen in de eurozone, zoals tussen Griekenland en de andere eurolanden, is een voorbeeld ervan.  

Economische hervormingen meer nodig dan ooit omdat de ECB niets meer kan doen het uitstel ervan te compenseren.

Om het economisch herstel te helpen zijn structurele hervormingen, zoals op de arbeidsmarkt, nodig, meent DNB. De centrale bank wijst erop dat die eurolanden die de afgelopen jaren hervormd hebben, aantonen dat dat loont: Spanje, Portugal en Ierland zijn landen die de afgelopen jaren, net als Griekenland, noodleningen hebben gekregen. Inmiddels zijn ze uit de euro-EHBO: ze kunnen weer zonder noodleningen op eigen benen staan. Griekenland heeft niet of nauwelijks hervormd en verkeert nog steeds in grote problemen. Voor Frankrijk en Italië geldt hetzelfde. Volgens schattingen kunnen hervormingen op onder meer de arbeidsmarkt de omvang van de economie van de eurozone met 6 procent vergroten.

De noodzaak te hervormen is volgens DNB nu groter dan ooit. De afgelopen jaren kon de Europese Centrale Bank (ECB) het uitblijven daarvan opvangen door de rente te verlagen en geld te pompen in de economie. Maar inmiddels heeft de ECB alle instrumenten wel ingezet. Voor hervormingen is daarom nu geen alternatief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden